Brave hond! Stoute kat!

Zaterdag, 29 januari, 2022

Geschreven door: Bette Westera, Mies van Hout
Artikel door: Katelijne van Alem

“Wij wonen in de dakgoot van jouw huis”

[Recensie] In dit geweldige versjesboek zien we portretten van allerlei dieren, waar meteen duidelijk wordt wat het karakter van het dier is. Op iedere dubbele pagina zien we een tegenstelling. Zo zien we bijvoorbeeld links de opvallende dagvlinder die zo fleurig is als maar kan en rechts de nachtvlinder die zich veel beter kan verstoppen dan jij. Of de huismussen die in de dakgoot van jouw huis wonen, tegenover de zwaluwen die vertrekken naar het zuiden. Bette Westera en Mies van Hout zijn een perfecte combinatie om deze eigenschappen in woord en beeld neer te zetten.

Karakters
Wist jij dat er zoveel diverse karakters verscholen zitten in dieren? Voor jong en oud een geweldige ontdekking om dit boek open te slaan. De versjes van Bette Westera lezen heerlijk voor, een aanrader in deze week van de nationale voorleesdagen. Dit boek staat niet in de prentenboek top 10, maar had er wat mij betreft zeker in gekund! Na een aantal keer voorlezen, maakt mijn dochter de zinnen al mee af! De illustraties van Mies van Hout spatten van de pagina op, in één oogopslag komt het karakter naar voren.

Een mooi idee zoals ook op de achterflap te lezen is, is om naar aanleiding van dit boek gesprekken met kinderen te voeren, over de aard van dieren, maar ook zeker van mensen! Het boek laat treffend zien wat er verscholen zit in al die karakters, wat ontzettend veel raakvlakken heeft met mensen. Op de site van Mies van Hout kun je voor allerlei prentenboeken die ze geillustreerd heeft, tips vinden. Zo zie je bijvoorbeeld bij dit boek een tekenworkshop staan of vragen die je aan je kind kunt stellen rondom het karakter. Zeer leuk om deze website te bezoeken: www.miesvanhout.nl

Versjes
Het ritme in de versjes is heel divers. Dit prentenboek is afwisselend en divers, net zoals de karakters om ons heen. Daardoor zal het in vele huishoudens graag worden voorgelezen, er zal herkenning zijn, maar ook een stukje begrip voor karaktereigenschappen die je zelf niet hebt. Kinderen zullen zich herkennen in sommige versjes, maar vast ook bedenken wie ze herkennen in andere versjes. Is mama bijvoorbeeld net zo druk als de mier, of is je zusje zo stout als de kat? Ook de grapjes en hilariteit in de versjes is heerlijk, zoals bijvoorbeeld in het versjes van de gorilla:

Ons Amsterdam

“Hé, ik wil op die schommel,
ga maar ergens anders spelen.
Wat zeg je? Mama halen?
Moet je doen, kan mij niet schelen.”

Met dit boek in huis weet je zeker dat het voorlezen één groot plezier wordt!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: