Brood

Maandag, 20 september, 2021

Geschreven door: Bart Chabot
Artikel door: Peter van Bavel

Brood is zo veelzijdig en veel meer dan alleen de muzikant

[Recensie] De biografie van Herman Brood. Daar waar de een bij het horen van zijn naam direct heeft gegeten en gedronken, roept de ander dat ik als recensent maar bof dat ik dit boek mag lezen en recenseren.

Dat is ook mijn eigen gevoel. Ik vind Herman Brood een fantastische artiest. Meerdere keren heb ik hem zien optreden en in een grijs en ver verleden heb ik hem ook mogen observeren en kunnen spreken in een dorpskroeg waar hij later op de avond zou optreden. Zo’n grootheid als tiener van dichtbij te mogen aanschouwen, was een kippenvel genererend moment. Dat hij in korte tijd veel dronk, zo uit de fles en goudeerlijk vertelde dat hij nu even naar achter ging om een spuit te zetten, om veel frisser terug te komen, is mij altijd bijgebleven.

Het moment waarop ik, wanneer ik zo zou leven, definitief tegen de grond zou gaan, bleek Herman op zijn best.

Bart Chabot vind ik ook fantastisch. Een meesterverteller en getalenteerd observator. Het is tegenwoordig zo mooi om te zien dat familieman Bart trots is op ieder lid van zijn gezin, zelf een stapje uit de schijnwerpers zet en alle ruimte geeft aan zoon Splinter om deze spotlights te zoeken.

Sociologie Magazine

Dat beschouwende deel brengt ons ook Brood, de biografie. Als vlieg aan de muur, volgde Bart jarenlang zijn vriend Herman. Met bandjes nam hij de gesprekken met Herman op. Vertrouwend op zijn eigen taalkunst en ijzersterk geheugen vertaalde hij alle momenten met Herman tot een viertal boeken, welke uiteindelijk hebben geleid tot deze biografie die ruim zevenhonderd pagina’s telt.

Wat blijkt na het lezen van deze biografie is dat ik bar weinig wist van Herman. De missie van Bart Chabot is geslaagd. Brood is zo veelzijdig en veel meer dan alleen de muzikant. Hij was ook schilder, tekenaar, dichter, vader en zoon.

Niemand kent Herman zoals Bart. Chabot is openhartig en oprecht. Er zijn een breed scala aan herinneringen met een nog bredere set aan bijbehorende emoties en gevoelens. Soms was Brood onnavolgbaar of onhandelbaar. Brood leefde in zijn eigen wereld en juist daarom is het bijzonder dat Chabot je daarin weet mee te nemen.

Grappige, hilarische, gênante, persoonlijke, leugenachtige, verdrietige, vertederende, ongelukkige en zelfdestructieve momenten worden uitgebreid geserveerd. Ook voor de niet-fan van Herman Brood biedt zijn biografie een panorama-foto op het leven in algehele zin. Bart en Herman weten mij te raken. En ze laten je soms onthutst achter, of verdrietig. Door alle interviews heen, lees je dat Herman vol overtuiging zijn dingen deed. Hij wist zijn creativiteit zakelijk in te zetten om zijn verslaving te kunnen dienen. Anderzijds ontroert de onvoorwaardelijke liefde voor zijn kids. Zijn strijd tegen het ouder worden, de aftakeling en de onvermijdelijke vergankelijkheid van het leven worden van zeer nabij in beeld gebracht.

Twintig jaar geleden maakte Herman Brood met een laatste sprong een einde aan zijn leven. Zijn creatieve nalatenschap en deze biografie van Bart Chabot houden hem voor altijd levend.

Ik kreeg meer dan ik op voorhand durfde dromen. Van een hele hoge kwaliteit. Open en eerlijk. De dialogen zijn exact weergegeven zoals ze werden gevoerd. En hierdoor leer je Herman iets beter kennen. Er blijft altijd voldoende mystiek om hem heen hangen, die hem de artiest maakt die hij nog altijd is. A heart and soul Rock and Roll junkie.

Vier sterren voor het resultaat van een langdurige, hechte vriendschap.

Persoonlijke songtekst:
‘It’s magic, fantastic, plastic fireball
Makes you strung out for life
Makes you stumble & fall
They’re gonna call you names you never heard before
They got you comin’ down on music you adore

But when I do my suicide for you
I hope you miss me too
But when I do my suicide for you
I hope you miss me too

I’m a heart & soul, Rock & Roll,
Heart & soul Rock & Roll junkie’
(Herman Brood & His Wild Romance – ‘Rock and Roll Junkie’)

Peter

Eerder verschenen op Perfecte Buren.

Boeken van deze Auteur: