"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Cassandra

Vrijdag, 24 november, 2017

Geschreven door: Dorothy Baker
Artikel door: Sarah Verhasselt

Elegant balanceren

[Recensie] Een personage dat Cassandra heet, draagt altijd wat literaire bagage met zich mee. Dat is in deze roman van Dorothy Baker niet anders. De roman verscheen voor het eerst in 1962 en werd 2014 naar het Nederlands vertaald.

Het boek is opgedeeld in drie delen. In het eerste en in het laatste deel is Cassandra aan het woord, in het middelste deel ligt de focalisatie bij haar tweelingzus Judith. Het verhaal start goed. Cassandra studeert in Berkeley, schrijft aan haar scriptie en gooit ten slotte het laatst getypte blad weg. Ze vertrekt met enige tegenzin naar huis, om er de bruiloft van Judith bij te wonen. Onderweg kom je voor het eerst in de gedachtestroom van Cassandra terecht. Die gedachten gaan vooral uit naar haar zus. Cassandra is namelijk tot de conclusie gekomen dat ze terug wil samenwonen met haar zus om een teruggetrokken en artistiek leven te leiden. De trouwplannen van haar zus stoten haar dan ook tegen de borst. Ze is vastbesloten om het huwelijk te verhinderen, om haar zus te redden van de banaliteit.

Deze synopsis kan misleidend zijn. Een lezer zou haast vrezen om in een slappe Hollywoodfilm terecht te komen. Huwelijken die gedwarsboomd worden, jaloersheid en zusterliefde: het klinkt niet meteen aanlokkelijk. Gelukkig draait het verhaal een andere, meer filosofische kant op. Cassandra worstelt met haar eigen identiteit. Hoe goed ken je de ander en hoe goed ken je jezelf? Cassandra’s innerlijke worsteling had wat ons betreft zelfs nog wat complexer mogen zijn. Ze zoekt voortdurend een evenwicht tussen een bohémienleven en een burgerlijk leven. Uiteindelijk blijkt de zoektocht naar dat evenwicht niet vergeefs te zijn.

Cassandra is een boek dat een trage lezing vergt. Soms wordt er zodanig ingezoomd op een moment, dat je niet anders kan dan even stil te staan. Woorden worden gewikt en gewogen. Af en toe lazen we ook een stream of consciousness vanuit Cassandra’s standpunt. Als Judith spreekt, versnelt het verhaal weer. Dat alles maakt van Baker een sterke stilist. Cassandra is een klassieker, maar mist net dat tikkeltje meer.

Archeologie Magazine

Eerder verschenen op Cutting Edge


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.

Boeken van deze Auteur:

Jonge man met trompet

Cassandra

Cassandra