Onmogelijk

Zaterdag, 9 januari, 2021

Geschreven door: Catarina Sobral
Artikel door: Nico Voskamp

Alles wat je nooit wist over het heelal

[Recensie] De geschiedenis van het heelal in één boek stoppen, dat enorme heelal dat al miljoenen jaren bestaat? Die intens donkere ruimte om ons heen, groter dan een mensenbrein zich kan voorstellen, waarin wij aardlingen minder dan stofkorrels zijn, die onvoorstelbare nietsheid allemaal op papier zetten? Onmogelijk.

O ja? Zeg dat rare woord maar niet tegen Catarina Sobral. Want zij gaat tomeloos aan de slag om te laten zien dat het wel degelijk kan, het heelal in één boek proppen. En kijk, ze produceert een fraai prentenboek waar ze op de achterkant zegt:

“… maar het is gelukt! Laat je meevoeren op een tijdreis door ons wonderbaarlijke universum, van de oerknal tot het ontstaan van de mens.”

De kleur is alvast nogal ehm helder. Dat is geel, heel erg uitgeknepencitroen geel. Er staan tekeningen voorop, van een komeet, een zonachtig ding, mensen met een vergrootglas en telescopen. Het zijn wat onbeholpen tekeningen, alsof ze door een jong kind gemaakt zijn, maar vrolijk zijn ze wel.

Wordt Vervolgd

Bladeren dan – whop. Wat een drukte. Twee bladzijden vol meer onbeholpen tekeningen, een boom, een muis, een walvis, een bal, een man scheefhangend in een stoel en een vrouw daarnaast, die in een tekstballon zegt: “ALLES begon toen ALLES op dezelfde plek was.”

De verbanden leggende lezer weet dan al dat dit over de oerknal gaat en jazeker, die nog behoorlijk gecompliceerde theorie wordt in de volgende bladzijden uit de doeken gedaan. Stap voor stap, in begrijpelijke blokjes informatie, met de tekeningen die het visuele aspect verzorgen.

Die tekeningen in dit ogentergend gele boek zijn wat deze lezer betreft iets té vereenvoudigd.  Door de uitdrukkelijke simpelheid hebben ze niet altijd de duidelijkheid die zou moeten hebben: de kleine lezertjes moeten het snappen.

Een ander punt is dat het heelal hier uitgelegd wordt vanuit de oerknal-theorie. Prima, maar dat is slechts één uitleg. Er is nog een religieuze, een antieke, een esoterische, een complotttheorie en een onbegrijpelijke uitleg die allemaal evenveel recht van spreken hebben maar die je niet uit moet sluiten. Het jonge volkje dat dit prentenboek leest, heeft recht op die genuanceerde mening maar allez, laten we dit zien als een uitgangspunt.

Afgezien van dit gemuggenzift is het gewoon een leuk, lollig en leerzaam (en geel, hadden we dat al genoemd?) prentenboek. De kleintjes kunnen er fijn in bladeren, van de tekeningen genieten, en – later – de wetenschappelijke uitleg vergelijken met de andere uitleggen. Mooi boek, goed voor uren bladerplezier.

Ook verschenen op Nico’s recensies