"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Chasing light

Donderdag, 14 juli, 2022

Geschreven door: Stefan Forster
Artikel door: Evert van der Veen

Het licht in beeld gevangen

[Recensie] Het Duits- en Engelstalige boek Chasing light is opgezet in thema’s als bossen en bomen, duinen en woestijnen, ijs en sneeuw, canyons, kliffen en vulkanen, bergen, rivieren, meren, kusten. Dit boek bevat een overzicht van hoogtepunten uit het werk van fotograaf Stefan Forster. Bijzondere hoofdstukken zijn ‘de wereld van boven’ en ‘nachtlichten – aurora borealis’.

Ieder hoofdstuk wordt kort ingeleid waarbij de lezer verrassende dingen tegenkomt. Zo vertelt Stefan Forster dat duinen niet alleen in Afrika maar ook in Tibet en Indonesië voorkomen en dat is niet waar je bij deze landen nu direct aan denkt.

Menigmaal zijn er foto’s die bijna geënsceneerd aandoen maar Stefan Forster is wars van digitale manipulatie. Hij wil de natuur weergeven zoals deze zich aan ons voordoet. Alle foto’s zijn dus levensecht.

De foto over twee pagina’s van de zandheuvels in Colorado doet abstract en kunstzinnig aan. De krachtige schaduwwerking komt fraai naar voren op de foto. Op een andere manier doen de ijsbergen in de zon op Groenland ook abstract aan. Er is een mooie serie over ijsbergen. Een rotsformatie in het zuidwesten van de Verenigde Staten doet denken aan de structuur van menselijke hersenen. Ook de golvende vormen van het Coyote Buttes gebergte in Arizona is fraai vastgelegd en komt over als een kleurrijk abstract schilderij.

Heaven

In maart 2021 barstte een vulkaan op IJsland uit die invloed had op het vliegverkeer. De vulkaan was tot september van dat jaar actief. Stefan Forster had het geluk om er in de eerste nacht van de uitbarsting bij te zijn en hij kon toen dit indrukwekkende natuurverschijnsel vastleggen. Bijzonder fraai is de luchtopname die hij maakte van de vulkaan; deze is uit 22 opnamen samengesteld. Het levert een prachtig kleurenspel op waarbij de lezer op unieke wijze de lavastromen kan zien die schitterend contrasteren met de donkere omgeving.

Een andere panoramafoto, uit 16 opnamen samengesteld, is die van een meer op IJsland. De wijze waarop de geel gekleurde bergen rond het meer zijn vastgelegd, is uiterst fraai. Dergelijke opnamen zijn nog niet zo lang mogelijk. Stefan Forster vertelt over de opkomst van de drone sinds 2013 waardoor dergelijke vormen van fotografie realiseerbaar zijn. Zo maakte hij ook vanuit een unieke invalshoek – enkele meters boven de gletsjer – een foto op IJsland.

Het laatste hoofdstuk bevat opnamen van het noorderlicht. Dat is op zichzelf al bijzonder, al zijn er natuurlijk meer fotografen die dit hebben vastgelegd. De foto over twee pagina’s is wel uitzonderlijk mooi en Stefan Forster vertelt dat hij zelf ook erg blij is met deze opname. Hij ademt een surrealistische sfeer.

Stefan Forster is een Zwitser en maakte als 18-jarige jongen een reis te voet op IJsland en verkende het land met een kajak. Hij maakte gedurende de laatste tien jaar 60 fotoreizen en expedities. Hij wil met zijn werk mensen oproepen om de natuur te beschermen en geeft de natuur weer zoals deze is. Eerder verscheen van hem Nordic Islands.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow