Chef het samen met Tomaat

Zaterdag, 21 januari, 2017

Geschreven door: Laura Emmelkamp
Artikel door: Marco Louter

Een maf en aanstekelijk kookboek gemaakt voor en door kinderen

[Recensie] Uitgeverij Keet Smakelijk van het creatieve en ondernemende koppel Laura Emmelkamp en Scato van Opstall hebben een geweldig leuk kinderkookboek gemaakt waarin groenten, verse ingrediënten maar vooral de tomaat vooraan staat. De verleidelijke zoetheid van de tomaat maakt voor kinderen alles lekker!

Eindelijk een origineel kinderkookboek dat aansluit bij de beleving en humor van kinderen was mijn eerste reactie! Maar vooral ook een kinderkookboek waar de kinderen zelf centraal staan. Zelf een kookboek bedenken, maken, promoten, crowdfunden en uitgeven is helemaal van deze tijd. En het resultaat mag er zijn! Laura is verantwoordelijk voor de teksten en recepten en Scato nam de fotografie voor zijn rekening. Meer dan 40 kinderen hielpen mee met het verzinnen van ideeën, het testen van recepten en het kweken van tomaten. Acht van hen spelen een belangrijke visuele rol in het boek. Een kookboek gemaakt dus voor en door kinderen!

Op een visuele en speelse manier worden kinderen aan de hand genomen om met tomaat te gaan koken. Alles is stap-voor-stap gefotografeerd en getest door kinderen Maar dan ook vooral op een veilige, schone en verantwoorde manier van werken. Maar het gaat vooral om samen aan de slag te gaan want dat is toch wel het leukste aan het koken. Dus: Chef het Samen.

De recepten in het boek zijn handig ingedeeld in verschillende moeilijkheidgradaties en aangeduid met tomaatjes. Een tomaatje is een prima recept om mee te starten en drie tomaatjes is soms zelfs voor ouders een uitdaging. Op een makkelijke en fijne manier neemt het boek je mee hoe je tomaten bewaart en waar de tomaat vandaan komt. Maar er is veel meer. Recepten vooral! Van hippe shakes tot hartige muffins, tomatenpesto en het zelf maken van focaccia en ketchup. Er is zelfs een toetje met tomaat! Alle recepten worden zeer visueel uitgelegd. Dat maakt dit boek uitermate geschikt voor kinderen en tieners tussen de 6 en 13 jaar.

Boekenkrant

Het boek start met een net-uit-je bed snack. “Doe lekker wild is de tip want zo zit je haar ook”, is het advies. Wortel met tomaat en tuinkers, sesamzaad en een dressing van yoghurt en mayo…tis even wennen op de vroeg ochtend, maar wel super gezond, verrassend en creatief! Er worden veel tips gegeven over de achtergronden van het gerecht en het gereedschap dat je nodig hebt om het gerecht te maken. Een kort en krachtig boodschappen lijstje en maximaal vijf foto’s over de bereiding maakt dat je snel aan de slag kunt en geen uren in de keuken hoeft te staan. En dat is handig voor de korte spanningsboog van deze (aankomende) tieners. De humor in de teksten en de grappige foto’s van de kinderen maken het boek aanstekelijk, luchtig en toegankelijk. Je wilt meteen aan de slag. Ook worden er praktische en slimme tips gegeven over kooktechnieken zoals het splitsen van een eitje en het maken van meringues. Door de heldere foto’s wordt dat nu een eenvoudig klusje!

Het boek sluit af met een verhaal over de tomatenplant, het zelf kweken, het voeden en verspenen van tomaten. Naast recepten en foodhacks staan er uitgebreide kweekinstructies in dit boek. Want wie zelf tomaten kweekt, zal ze daarna met nog meer plezier eten. Kortom, haal die schorten maar tevoorschijn en chef het samen.

Chef Het Samen is een initiatief van Keet Smakelijk: een online platform dat gezinnen inspireert meer groente te eten. Van Keet Smakelijk verschenen eerder twee familiekookboeken: Keet Smakelijk deel 1 en het Peuter Soepboek. Chef het samen met tomaat is winnaar van de ASN Crowdfunding-wedstrijd voor duurzame initiatieven (april 2016). Ruim 100 mensen en zeven bedrijven deden mee met de crowdfunding voor dit project en maakten daarmee de eerste druk van Chef het samen met tomaat mogelijk. Het boek is klimaatneutraal gedrukt op 150 grams gecertificeerd FSC-papier.

Eerder verschenen op kookboekenrecensies.nl


Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.