"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Chilipeper

Zaterdag, 25 juli, 2020

Geschreven door: Mark Wilcox
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Van kweken tot kokkerellen

[Recensie] De eerste keer dat Mark Wilcox zijn tanden in een verse rode chilipeper zette was het begin van een passie. Zelf noemt hij het een obsessie. Mark groeide op in Canada en runt tegenwoordig in Zuid-Zweden onder de naam Chiligaraget een bedrijf waar chilipepers in alle soorten en maten gekweekt worden en in de winkel op het terrein te koop zijn. Gedurende zijn leven heeft Mark een echte studie gemaakt van chilipepers en hij weet er dan ook heel veel van. Al zijn kennis heeft hij vastgelegd in het boek Chilipeper van kweken tot kokkerellen.

Het eerste deel van het boek gaat uitgebreid in op het zelf zaaien en kweken van chilipepers, de verzorging, het uitdunnen en snoeien, zelf zaad winnen en uiteraard het oogsten. Alles met betrekking tot zelf opkweken van chilipepers komt aan bod. In het hoofdstuk Telen voor eigen gebruik wordt zelfs aangegeven hoeveel planten je op het balkon of in de vensterbank per persoon nodig hebt om het hele jaar chilipepers van eigen kweek te kunnen eten. Ook wordt uitgelegd welke soorten je het best kunt kiezen.

Daarna krijgen we uitgebreide informatie over zo’n 20 soorten chilipepers met daarbij de Scoville-eenheden die aangeven hoe heet een peper is. Uiteraard staan alle Scoville-eenheden in een eerder hoofdstuk uitgelegd. Bij de beschrijving van een peper staan ook de geschiedenis, het opkweken en waar je ze het best voor kunt gebruiken. Op bijbehorende foto’s zien we hoe de peper er uitziet. Een behoorlijk aantal zul je zeker herkennen.

Aangenaam verrast was ik door het tweede deel van het boek, de recepten. Er staan slechts een paar gerechten in zoals chili con carne, vindaloo (een stoofschotel met varkensvlees) en goulash. Het grootste deel van de recepten leert ons het maken van chilipoeder, chipotle en ancho (chilipoeder gemaakt van gefermenteerde en gerookte pepers), sambal, kimchi, ingelegde chilipepers, tomaten- en chilipeperchutney, gekookte hot sauce en de bekende Thaise saus Nam Plah Prik. Dat is nog lang niet alles. Er staan nog veel meer heerlijke (bij)gerechten in.

Archeologie Magazine

Deze softcover met een elastiek als leeslint (handig!) is mooi uitgevoerd met heel veel informatie, fijne recepten en foto’s in diepe warme kleuren.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Chilipeper