"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Claes Iversen – Transformers

Donderdag, 22 oktober, 2020

Geschreven door: Natasja Admiraal
Artikel door: Jan Stoel

Mode-Kunst?

[Recensie] Wie kent ze nog? De Transformers, speelgoed in de vorm van robots die in voertuigen konden veranderen en omgekeerd. De Japanse speelgoedbedrijven Takara en Hasbro brachten ze medio de jaren tachtig van de vorige eeuw op de markt. In Marvel Comics werden ze in de Verenigde Staten gepromoot. Er volgden tv-series, tekenfilms en speelfilms. Couturier Claes Iversen (1977) kende ze vanuit ze jeugd. “De magie zat hem in de transformatie”, zegt hij. In 2020 geeft hij zijn couturecollectie de naam Transformers.

Iversen, uit Denemarken afkomstig, in 1998 naar Nederland geëmigreerd en inmiddels een van de topcouturiers in Nederland, laat met deze collectie de transformerende kracht van mode zien. Iversen maakt ook schilderijen, interieurontwerpen, vloer- en wandkleden. Hij is innovatief, denkt vrij, zoekt nieuwe combinaties. Dat komt bij elkaar in Transformers. Over deze collectie is een boek verschenen,  verfijnd en stijlvol vormgegeven door Ton Hoogerwerf en Dennis Koot. De teksten van Natasja Admiraal zorgen ervoor dat het verhaal dat Iversen met deze collectie wil vertellen helder en to the point verteld worden. Het is een boek dat met liefde gemaakt is, een publicatie om te koesteren. Het toont hoe Iversen de disciplines waarin hij actief is, transformeert tot een iets nieuws. Of om met auteur Natasja Admiraal te spreken: mode of kunst?

De cover (met een drie dimensionaal karakter) en het formaat (langwerpig; als couturiers ontwerpen tekenen ze vaak lange modellen) van het boek vallen meteen op. Het boek bevat (delen van) schilderijen en wandtapijten van Iversen. Geometrische vormen spelen daarbij een rol. Je wordt deelgenoot gemaakt van het proces dat Iversen doorgemaakt heeft, kunt iedere transformatie stap voor stap volgen. In totaal zijn er vijfentwintig creaties te zien. Contrasten, gelaagdheid en niet conventionele combinaties je komt het allemaal tegen.

Iversen is uitgegaan van vijf kledingstukken: het sweatshirt, het overhemd, de trenchcoat, het pak en de Little Back Dress. “Hij ontleedt en transformeert ze in vier stappen.” Hij maakt gebruik van datgene wat bij de speelgoed-Transformers ook zo kenmerkend was: uitvergroten. Iversen past ook attributen uit een andere wereld toe: een autogordel, een spanband, borduurwerk van schroefjes en inbussleutels. Hij gebruikt voor Transformers twee Japanse (de Transformers hebben hun oorsprong in Japan!) contrasterende stoffen. Mikado is heel stevig en geeft veel volume en Flou is juist een stof die beweging als kenmerk heeft. Omgaan met contrasten is immers een stijlkenmerk van Iversen.

Boekenkrant

De vijf kledingstukken hebben ieder een ontwerpaspect dat Iversen nader uitwerkt: volume, beweging, kleur, lijn en vorm. Wel eens bedacht hoe je denkend vanuit een hoodie tot een trouwjurk komt? In het in monochroom witte ontwerp blijf je de ronde schouders en bijvoorbeeld het trekkoord van de hoodie zien, de grafische borduurmotieven zijn afgeleid van Iversens schilderijen. “Vergelijkbaar met de transformatie van een rups evolueert het kledingstuk uiteindelijk tot een bruidsjurk.” Bijzonder is ook het aspect ‘lijn’. Hij vraagt zich af wat er gebeurt als je het menselijk lichaam verlengt. Er ontstaat dat een prachtige monumentale vorm: langgerekt en statig als een zuil. De tijdloze Little Black Dress wordt iets totaal anders. Het wordt uiteindelijk een kledingsculptuur met Escheriaanse borduurwerk met hele lange pijpen. Hij speelt in het ontwerp met wit en zwart, het lijkt bijna een grafische jurk. En als accent/riem gebruikt hij een oranje spanband.

De schitterende fotografie, met mooie detailopnamen maken van dit boek een oogstrelend geheel. Iversen laat zien hoe vrijheid in creativiteit, denken buiten conventies, gepaard aan vakmanschap transformeert tot meer dan mode. In het boek is een QR-code toegevoegd die je naar de modefilm (https://www.youtube.com/watch?v=cYjTl6hZ3Jo)  van de Transformers leidt. Als een timelapse vloeit het ene silhouet in het andere. De modellen staan op ronddraaiende plateaus.

Kijken, bewonderen en verwonderen. Mode en kunst!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

Claes Iversen – Transformers