Clara's grote reis

Zaterdag, 19 november, 2022

Geschreven door: Jet Bakels, Thé Tjong-Khing
Artikel door: Rita Pontororing

Een Bekende Neushoorn, een BN’er dus

[Recensie] Zoals wij nu huisdieren kennen, zo kennen Anna en haar broertjes en zusjes Clara de neushoorn als huisdier, zo’n 300 jaar geleden. Ze loopt rond in huis, krijgt zoals huisdieren ook krijgen, af en toe wat lekkers toegestopt. 

Zo begint Clara’s grote reis en daarmee het verhaal over de neushoorn. Een neushoorn als huisdier houden dat kan natuurlijk niet altijd zo blijven. Op een dag wordt Clara meegenomen naar Nederland en dan begint voor de neushoorn een tijd dat ze als kermisattractie van de ene plaats naar de andere reist.

In Clara’s grote reis krijgt Clara gezelschap van sprinkhaan Cordelia. Samen beleven ze de rondtoer langs allemaal mensen die helemaal verbaasd zijn om haar te zien. Al die mensen hebben dàt natuurlijk nog nooit gezien.

India
Geen wonder. Op de site van het Rijksmuseum in Amsterdam is te lezen dat tot Clara’s komst in Nederland slechts één prent te zien was van een neushoorn. Dat verklaart dat mensen in Nederland heel opgewonden raakten bij het zien van een echte neushoorn. Iedereen wilde haar zien en ze was dan ook letterlijk een grote bezienswaardigheid. De neushoorn die afkomstig is uit India en die de beroemdste neushoorn ter wereld is. Tenminste dat werd ze toen ze in 1741 naar Nederland werd gebracht.

Een echte BN’er of te wel een Bekende Neushoorn. Leuk grapje uit het boek bedacht door Jet Bakels, de schrijfster van Clara’s grote reis. Bakels vertelt het verhaal dat we terug kunnen zien in de expositie Clara en de onderkruipsels in het Rijksmuseum (te zien tot 15 jan. 2023).

De illustraties van Thé Tjong-Khing laten zien dat het verhaal heel vroeger speelt. De illustraties nemen je mee naar die tijd.

Clara’s grote reis is weer een mooi deel uit de serie Gouden boekjes van Rubinstein. Achterin het boek staat heel kort wat informatie over Clara met een mooie oude illustratie. Leuk om de prent met kinderen te bekijken en hen te laten vertellen wat ze zien. En vooral wat hun mening is.
Bijzonder dat kinderen met dit ‘Gouden Boekje’ een stukje geschiedenis meekrijgen. En dat het vooral leuk verteld wordt met bijpassende illustraties.

LeesfrgamentVoor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Yoga Magazine