Code Zwart

Zaterdag, 18 maart, 2023

Geschreven door: Chris Ryan
Artikel door: Severine Lefebre

Alsof je kijkt naar een loeiharde actiefilm

[Recensie] In dDubai, Ghana en Amerika worden drie gruwelijke moorden gepleegd. Alle slachtoffers hebben voor de SAS (Special Air Service) gewerkt. Alle drie waren ze betrokken bij de training van de jonge Ibrahim Khan. Tegenwoordig is Khan undercoveragent van MI6 bij de Islamitische Staat. Alles wijst erop dat hij verantwoordelijk is voor de drie moorden. Het is aan Danny Black om Khan te stoppen.

Auteur Chris Ryan is een Britse bestsellerauteur en ex-SAS-militair. Hij maakte deel uit van verscheidene missies en undercoveroperaties, waarvoor hij de hele wereld doorreisde. De ervaringen die hij daar opdeed vormen de basis van zijn boeken. Ryan heeft al een groot aantal thrillers op zijn naam staan, verdeeld over meerdere reeksen. Code zwart is het zevende deel in de serie rond Danny Black.

Adembenemend en razend spannend
De plot wordt gestaag opgebouwd en je volgt daarbij Danny Black die samen met Bethany White – de contactpersoon van Khan – op zoek gaat naar hem. Een eerste spoor leidt naar Libanon, daarna naar Syrië. Dit is het kantelpunt in het verhaal waar de spanning pijlsnel de hoogte in schiet. De snelheid neemt evenredig toe met het geweld. Er zijn meerdere passages waar het bloed overvloedig vloeit. Dat is nu eenmaal het kenmerk van een actiethriller. Meermaals word je verrast door een onverwachte plotwending. Iets waar niet elke actiethriller in slaagt, omdat de focus teveel – of zelfs alleen maar – op de actie zelf ligt. Chris Ryan heeft met Code zwart een meer dan uitstekende job gedaan wat dat betreft.

De aantrekkingskracht is niet wederzijds
Ook op het vlak van personages heeft de auteur goed werk verricht. Zeker voor wat de verhouding tussen Danny en Bethany betreft. Je voelt hun stroeve samenwerking, en de – helaas voor Danny niet wederzijdse – aantrekkingskracht. Hun conversaties lopen in het begin stroef, maar versoepelen gaandeweg. Toch voel je als lezer dat er meer aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt.

Wordt Vervolgd

De manier waarop het verhaal in elkaar zit en hoe de verschillende scènes en verhaallijnen door elkaar lopen, maken dat het is alsof je naar een loeiharde actiefilm zit te kijken. Eentje mét een uitstekend plot. Het laat zien hoever iemand kan gaan om wraak te nemen.

Eerder verschenen op Boeken-cast

Boeken van deze Auteur:

Code Zwart

Klopjacht