Collectie Paul Rijkens: Wiegman, De Smet, Sluijters

Donderdag, 5 maart, 2020

Geschreven door: Kees van der Geer
Artikel door: Evert van der Veen

Een bijzondere kunstliefhebber

[Signalering] Het boek begint met een interessant verhaal over het belang van verzamelaars. Hun interesse om kunstwerken bijeen te brengen, is een enorme stimulans voor de kunst geweest. Paul Rijkens (1888 – 1965) was zo iemand en hij had een voorliefde voor de Bergense school waarin het expressionisme aanwezig was. Rijkens onderhield persoonlijke relaties met tal van schilders en was een pleitbezorger van het werk van Constant Permeke, een Vlaamse expressionist die in donkere kleuren schilderde. Ook was hij bevriend met Toon Kelder, voor wie hij zich inzette. Deze was hem dankbaar:

“Ik ben vol werklust en bedank Paul en Fien hartelijk. Ze hebben mij zooiets als het leven gered”.

Het boek gaat uitgebreid in op zijn levensloop waarin kunst altijd een belangrijke rol heeft gespeeld. Hij was financieel ook in staat om hier gestalte aan te geven, omdat hij in de directie zat van margarinefabrikanten. In de loop van zijn leven heeft hij een indrukwekkende verzameling opgebouwd van 500 schilderijen, 10 sculpturen en 300 etsen.

Gedurende zijn leven organiseerde hij exposities die de aandacht trokken. In zijn royale landhuis maar ook in andere huizen die hij bezat, hingen deze werken. Bijzonder is dat de collectie de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog overleefde. Rijkers was betrokken bij de Nederlandse regering in deze periode en had daarna politieke interesse.

Schrijven Magazine

Deze viel na zijn dood uiteen maar is gereconstrueerd door de auteur van dit boek waarin tal van werken van Wiegman, De Smet en Sluijters zijn afgebeeld maar er is ook werk van bijvoorbeeld Jan Mankes van wie een Avondlandschap met maan uit 1912 is opgenomen. Rijkers bezat ook werken van George Hendrik Breitner en Paul Gauguin.

Dit mooi verzorgde boek is een waardevolle kennismaking met deze bijzondere kunstliefhebber en via hem een fraaie introductie op de Bergense kunstschool.

De collectie Paul Rijkens: Wiegman, De Smet, Sluijters is van 22 februari t/m 30 augustus 2020 te zien in Stedelijk  Museum Alkmaar.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles