Condities

Vrijdag, 28 februari, 2020

Geschreven door: Thomas Heerma van Voss
Artikel door: Marnix Verplancke

Schrijven over ziekte blijkt uitweg

De eerste zin:

“Al zeker vijf minuten ligt Vincent Pek op de massagetafel zonder dat hij wordt aangeraakt.”

[Recensie] Twee goed verkopende verhalenbundels heeft de 32-jarige Vincent Pek op zijn naam staan. Intussen is het vier jaar geleden dat zijn laatste uitkwam, en het gaat niet goed met Vincent. Niet alleen heeft hij het gevoel dat er geen evolutie in zijn werk zit en dat het schrijven steeds trager en stroever verloopt, bovendien heeft hij ook steeds meer last van zijn darmaandoening, en van de bijwerkingen die de amper iets uithalende medicijnen hem bezorgen. Buikpijn en psychische zorgen knagen aan zijn zelfvertrouwen dat vervolgens ook nog eens door zijn uitgever op de proef wordt gesteld. Niet slecht, het manuscript van je derde bundel, zegt hij, maar toch niet helemaal wat ik van je had verwacht. Zijn best verkopende auteur is een talkshow-presentatrice, voegt hij er nog aan toe. Mensen zijn de pure literatuur een beetje moe en willen waargebeurde verhalen lezen. Wat zou Vincent er dus van vinden om een van zijn verhalen, waarin hij het heeft over zijn darmklachten, verder uit te werken tot een boek. Niets dat immers zo goed verkoopt als ziekte. En dus gaat Vincent aan de slag, wat hem beter afgaat dan hij aanvankelijk verwachtte.

Thomas Heerma van Voss loopt in Condities heerlijk te dollen met zijn lezers. Het boek dat Vincent op vraag van zijn uitgever schrijft, De diagnose, over de wijze waarop de ziekte van Crohn zijn leven en zijn carrière ondergraaft, is ook het boek dat je aan het lezen bent, besef je na een tijd. Werkelijkheid en fictie lopen dus volstrekt door elkaar, en dat in een fictiewerk natuurlijk. Het is een mooi staaltje fijnzinnige humor die typisch is voor de schrijfstijl van Thomas Heerma van Voss, heel naturel en precies, nergens snoeverig, maar gewoon vakmanschap. Opbeurend is Condities echter niet, want net als in Vincents schrijven zit er ook in zijn leven geen evolutie. Dat is wat Jana zei, zijn eerste vriendinnetje dat hem in de steek liet om een halve maand later zwanger te zijn van een ander, en dat is ook wat Femke, zijn huidige al evenzeer met een kinderwens behepte vriendin zegt. Maar daar kan Vincent, gevangen in een lichaam dat zichzelf aanvalt, niet aan voldoen.

Scènes

3 vragen aan Thomas Heerma van Voss

Vincents uitgever wil veel liever een persoonlijk verhaal over ziekte dan vrijblijvende literatuur, want dat verkoopt beter. Hoe archetypisch is die man voor de huidige uitgeverswereld?

Heerma van Voss: “Die uitgever is niet op een reële figuur gebaseerd en alles wat hij zegt is fictie, laat dat duidelijk zijn. Anderzijds is het ook weer niet helemaal uit de lucht gegrepen: ik hoor vaak verhalen over schrijvers die trots met het manuscript van een verhalenbundel hun uitgeverij binnenstappen en daar te horen krijgen dat ze beter één van de verhalen kunnen uitwerken tot iets groters, persoonlijkers en emotionelers. Je kunt daar kritisch op zijn, je kunt vragen stellen bij wat er vandaag zoal uitgegeven wordt, maar de boekenwereld is natuurlijk gewoon een krimpende business en uitgeverijen doen nu eenmaal hun best om te blijven bestaan.”

De uitgever heeft het ook niet zo begrepen op de hedendaagse jongere generatie van schrijvers, die het vooral over zichzelf hebben en hun hoofd niet uit komen. Een beetje jouw generatie toch?

Heerma van Voss: “In nogal wat artikels die proberen te duiden wat typisch is voor de jongste generatie auteurs komt dat inderdaad vaak naar voor: dat ze heel cerebraal schrijven, vooral met zichzelf bezig zijn, niets te vertellen hebben. Soms word ik tot die generatie gerekend, andere keren weer niet. Zelf houd ik wel van een plot, ik mis dat ook soms in boeken en kan de de kritiek op het cerebrale wel volgen, maar zoals zo vaak ligt het er aan hoe het beschreven wordt: sommige auteurs schrijven prachtige essayistische boeken, andere niet. Dit onderwerp speelt in mijn boek vooral een rol vanwege de aandoening van mijn hoofdpersonage. Vincent is de speelbal van zijn lichaam dat hem duidelijk toont hoe afhankelijk hij is. Dat lichaam verhindert hem zijn beste werk te schrijven, beseft hij.”

Vincent is ook wat teleurgesteld in het schrijverschap. Je schrijft een boek, een tweede en uiteindelijk een derde, en dat is het. Heb je dat gevoel ook?

Heerma van Voss: “Niet echt. Ik ben op heel jonge leeftijd in de literatuur gerold, min of meer per toeval. Ik schreef een lang verhaal en dat werd meteen gepubliceerd, verwachtingen had ik eigenlijk niet. Het is natuurlijk wel zo dat schrijvers niet langer het maatschappelijk aanzien hebben als in de jaren tachtig of negentig, maar Vincents somberte is me tot nu toe geheel bespaard gebleven.”

Eerder verschenen op Knack