‘Cornelia & de Sint’

Woensdag, 28 november, 2018

Geschreven door: Maurits van Huijstee
Artikel door: Perfecte Buren

In Cornelia & de Sint heeft het verhaal de vorm van een sprookje gekregen. Leuk! Daarnaast vind ik het mooi dat het dit keer niet om allemaal cadeautjes en gekkigheid draait, dat maakt dit boek een welkome afwisseling met veel andere boeken die over Sinterklaas gaan.

Cornelia is dienstmeid van de koning, koningin en de prinses. Haar ouders hebben een boerderij maar niet genoeg geld, waardoor Cornelia in het kasteel terechtkwam. Dit is geen pretje, ze slaapt tussen de varkens in de stal en de koning, koningin en prinses zijn niet bepaald aardig.

Wanneer ze op een avond Sint, Piet en hun paard helpt omdat ze verdwaald zijn, weet Sinterklaas tot haar verrassing precies wat zij graag zou willen. Zo kan het gebeuren dat Cornelia voor één dag zelf de prinses is en de eigenlijke koning, koningin en prinses haar bedienden. Cornelia is enorm gemeen tegen hen omdat zij haar ook altijd zo behandelen. Gelukkig komt ze er achter dat het helemaal niet leuk is om zo gemeen te doen. Uit het prinses zijn haalt ze niet het geluk dat zij verwacht had. Ze beseft dat ze eigenlijk gewoon bij haar ouders wil kunnen wonen. Zoals passend bij sprookjes komt dit op een mysterieuze wijze ook uit. De koning geeft haar ouders drie koeien waardoor ze weer eten en drinken hebben en ook wat kunnen verkopen, Cornelia kan weer bij haar ouders gaan wonen.

Sprookjes vallen hier sowieso wel goed in de smaak. Het mystieke stukje dat Sinterklaas de naam van Cornelia weet én wat ze graag zou willen, spreken absoluut tot de verbeelding. Dat vind ik zelf ook wel mooi en passend in het Sinterklaas thema. Ook leert Cornelia waar het allemaal echt om draait en dat gemeen doen tegen iemand misschien wel fijn lijkt, maar eigenlijk toch niet leuk is. Een mooie les die nog vele mensen zouden kunnen (moeten?) leren. Cornelia & de Sint is een mooi, sprookjesachtig verhaal gericht op kinderen maar ook met een diepere boodschap. Van ons krijgt het 4 sterren!

TijdvoorTijdschriften

Annelien

Eerder verschenen op Perfecte Buren.