Corona crisis in beeld

Dinsdag, 8 december, 2020

Geschreven door: Arie Kievit
Artikel door: Evert van der Veen

Een allesomvattende titel

[Recensie] Corona crisis in beeld: fotograaf Arie Kievit, die veel werk doet in opdracht van het Rode Kruis, stelde dit boek samen met foto’s van het afgelopen die de corona-crisis treffend in beeld brengen. Een korte inleiding schetst in grote lijnen de gebeurtenissen maar meer dan woorden zijn beelden in staat om ons – voor zover we dat nog nodig hebben – te bepalen bij de vreemdheid van de situatie waarin we ons nog steeds bevinden. Marieke Schaik, directeur van het Rode Kruis in Nederland, schreef een voorwoord. De foto’s zijn gedateerd en ook de plaats wordt genoemd, een korte omschrijving legt uit wat er op de foto staat.

We zien tamelijk veel beelden uit ziekenhuizen, te beginnen met een laboratorium waar tests worden gedaan. Met respect voor de privacy van patiënten is er een aantal soms indringende foto’s van mensen die zijn opgenomen.

Verder zijn er foto’s van iemand die thuis werkt, een lege supermarkt, een huiskamer in maart waar de tv aanstaat op het moment dat Rutte een toespraak voor het land houdt.

Opvallende beelden zijn de sporthallen in Amsterdam die worden omgebouwd tot opvang voor daklozen, de vele tasjes met maaltijden die door restaurants thuis worden bezorgd. Een congrescentrum in Maastricht wordt tot een opvangcentrum voor corona patiënten en het aantal bedden met afscheidingen is indrukwekkend.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Er zijn veel mooie close-ups van mensen waaronder enkele mensen die worden getest.

Alle aspecten komen in beeld: de afstand bij verjaardag vieren op afstand en bij het bezoek aan moeder in het verpleeghuis. Bijzonder is het protest in juni in Den Haag naar aanleiding van de dood van George Floyd in Amerika en van heel andere orde maar ook opvallend is de foto van de repetitie van het Rotterdams Philharmonisch Orkest waar de blazers tussen de stoelen van het publiek staan. Markant is het gebed op vrijdagmiddag dat niet in de moskee van Rotterdam maar op het plein plaatsvindt.

Dit boek laat op integere wijze de enorme impact van Covid 19 zien.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles