‘Crosby, Stills, Nash & Young, de Woodstock generatie’

Maandag, 23 september, 2019

Geschreven door: Loek Dekker
Artikel door: Perfecte Buren

Deze biografie beschrijft de muzikale carrière van dit legendarische muziekkwartet van vroeger tot nu. Het leven van alle vier de bandleden, hun solocarrières en hun bijdragen aan andere bands leiden uiteindelijk tot het ontstaan van Crosby, Stills, Nash & Young (CSNY) als band. Een totaaloverzicht van een band die na vele decennia nog altijd garant staat voor tijdloze muziek met actuele teksten (zie persoonlijke songtekst).

Een boek en een verhaal dat nog ontbrak in mijn verzameling. Persoonlijk ben ik groot fan van Neil Young en bij het verzamelen van zijn werk, kom je uiteraard ook uit bij CSNY en de drie overige bandleden. Op hoofdlijnen wist ik dat het allemaal niet zo boterde tussen de vier muzikanten maar verder miste ik iedere vorm van kennis over dit viertal. En daar was dit boek. Kort voor mijn vakantie kwam het uit en daarmee mocht het mee naar het Zeeuwse landschap en het strand. Niet alleen de ambiance was maatgevend voor mijn beleving maar bovenal de zorgvuldigheid waarmee de inhoud tot stand is gekomen.

Loek Dekker is historicus en als een waar geschiedenisdocent neemt hij mij mee naar Woodstock om vanuit dat moment alle verhaallijnen te starten met de sociale achtergrond van de verschillende bandleden. Hun achtergrond, jeugd en de wens en vastberadenheid om beroemd te worden, hun deelname aan grote bands, hun karakters, hun liefdes en verslavingen, hun successen. Alles komt voorbij. En er is veel te vertellen, heel veel te vertellen.

Het grootste hiaat in mijn kennis kwam al snel aan het licht. Ik was ervan overtuigd dat het drie Amerikanen en een Canadees waren. Maar nee, er is ook een Brit in de gelederen. Naast heel veel feitjes, weetjes en connecties met andere muzikanten zijn vooral de botsende ego’s een terugkerend en boeiend schouwspel. ‘Opposites attract’ en in het geval van CSNY waren het niet de tegenstellingen maar vooral de gelijkenissen die keer op keer tot strijd, ruzie en uiteenvallen hebben geleid. Vier muzikale genieën maar ook vier karaktervolle personen maken dit boek tot verplicht leesvoer.

Boekenkrant

Het talent van de auteur is om de enorme dosis informatie gestructureerd, logisch en prettig over te brengen. Waardoor ik het hele boek niet alleen aangesloten bleef maar eigenlijk gaandeweg het vijfde bandlid werd. Om uiteindelijk in close harmony het boek te sluiten en veel meer te weten over mijn idolen. Muzikaal weten ze elkaar uitstekend te vinden in hun kippenvel genererende samenzang. Persoonlijk loopt het een stuk minder soepel. Kenmerkend is daarmee natuurlijk dat zij als viertal slechts drie studio-albums opleveren. Solo en in andere samenstellingen hebben zij een enorme discografie opgebouwd. Naast de zorgvuldige bronvermelding bevat dit boek een uitgebreide discografie van al het solowerk van deze vier grootheden. En dat is een leuke bonus. En maakt dat ik weer meer ga beluisteren en opzoeken.

Al met al een uitstekend boek dat een schat aan informatie bevat, zowel feitelijk als qua sfeer. Het optreden van CSNY op Woodstock toonde aan dat je ook heel groot kunt worden door het heel klein te houden. Zonder elektrisch geweld en slechts bewapend met akoestische gitaren en hun hemelse samenzang wisten zij honderdduizenden te betoveren. Datzelfde succes verdient dit boek. Een must-have voor fans van CSNY en muziekgeschiedenis in het algemeen. CSNY zijn vier sterren, dit boek krijgt ze ook.

Mijn persoonlijke songtekst
‘I used to see you on every T.V.
Your smiling face looked back at me.
I used to see you on every T.V.
Your smiling face looked back at me.
Then they caught you with the girl next door,
People & money piled on the floor,
Accusations that you try to deny,
Revelations and rumors begin to fly.
Now you think about reaching out
Try to get some help from above.
Now you think about reaching out
Try to get some help from above.
Reporters crowd around your house.
Going through your garbage like a pack of hounds,
Speculating what they may find out,
It don’t matter now, you’re all washed up.
(Crosby, Stills, Nash & Young – American Dream)

Peter

Eerder verschenen op Perfecte Buren.


Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.