Cyprus

Zaterdag, 23 januari, 2021

Geschreven door: Georgina Hayden
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Familierecepten uit een eilandkeuken

[Recensie] Hoeveel mensen weten waar het eiland Cyprus precies ligt? En dan zonder het op te zoeken natuurlijk. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in mijn hoofd had dat het vrij dicht bij Griekenland lag maar dat valt nogal mee. Het ligt voor de kust van Turkije, Libanon en Syrië. Als je in een bootje stapt en naar het zuiden vaart kom je in Egypte aan land. Om in Griekenland te komen moet je naar het westen varen. Je kunt dus op je vingers uittellen dat de Cypriotische keuken een smeltkroes is van mediterrane en Midden-Oosterse smaken.

De in Noord-Londen wonende Georgina Hayden werkte 12 jaar bij Jamie Oliver en is thans kok, foodstylist en culinair journalist. Ze groeide op boven de taverne van haar Grieks-Cypriotische grootouders en hielp hen in de zaak. De hele familie was regelmatig in het restaurant te vinden en alle gezamenlijke etentjes en feesten vonden daar plaats. Zo is de liefde voor het koken en eten Georgina al vroeg bijgebracht.

In het prachtige boek Cyprus deelt ze familierecepten met ons en dat zijn er nogal wat. Het boek begint met een inleiding en een kijkje in de Cypriotische keuken. Eten op Cyprus wil zeggen dat je altijd met een grote groep mensen aan tafel zit. Er zijn heel wat dagen die speciaal zijn om wat voor reden dan ook maar ook tussen die dagen in zitten er veel mensen aan tafel. We krijgen een lijst met ingrediënten en hoe die te gebruiken.

Daarna gaan we op reis naar een mooi eiland om een kijkje in de keuken te nemen. De hoofdstukken die we langsgaan zijn Ontbijt, Mezze, Groenten, Granen en peulvruchten, Vis, Vlees, Bijgerechten, Zoet en als laatste Drankjes. Alle recepten zijn voorzien van mooie kleurenfoto’s en tussendoor foto’s van het land en de bevolking. Wat heel plezierig is, is het feit dat het boek vrijwel vanzelf open blijft liggen. Dat is altijd handig als je eruit wilt koken.

TijdvoorTijdschriften

Er staan werkelijk heerlijke gerechten in dit boek. Als eerste zag ik viskeftedes (kleine balletjes) in een romige saus met mosterd en dille. En wat dacht je van Orzo (pasta zo groot als een rijstkorrel) met kip, kaneel en zoete tomaat of saffraanbloemkool met een dadeldressing uit de oven. Een stoofpotje met tonijn, uitjes en rode wijn. Het ene na het andere prachtige gerecht komt voorbij. Ook het hoofdstuk Zoet bevat watertandend lekkere dingen zoals een sinaasappeltaart met yoghurt en filodeeg of ricotta-ijs met honing en tijm. Waar ingrediënten gebruikt worden die wellicht niet zo makkelijk verkrijgbaar zijn wordt een alternatief gegeven. Maar dat komt niet heel veel voor.

Merijn Tol, culinair redacteur van Delicious magazine, zegt op de achterflap dat dit een boek is met een hart én een ziel. Daar ben ik het helemaal mee eens!

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Cyprus