Das Buch der mystischen Orte in den Alpen

Zaterdag, 19 december, 2020

Geschreven door: Eugen E. Hüsler
Artikel door: Harald Pauli

Mythische plekken

[Signalering] De bekende ‘klettersteigpaus’ Eugen Hüsler gooit het deze keer over een heel andere boeg. Zijn Buch der mythischen Orte is een bloemlezing van mysterieuze oorden, legendarische ruïnes, raadselachtige grotten en gewijde plaatsen verspreid over het hele Alpengebied.
Een korte suggestie voor een wandeling ontbreekt bij geen enkele plaats; je bent wandelen klimgidsschrijver of je bent het niet. De nadruk ligt echter vooral op de beschrijvingen, de geschiedenis, maar vooral ook op de legendes die van oudsher om deze zorgvuldig geselecteerde oorden zijn geweven en die het waard zijn om overgeleverd te worden. De eeuwenoude, vaak enigszins moralistische verhalen worden met een knipoog én respect verteld, maar zonder al te zweverig te worden; daarvoor is het DNA van de schrijver met zijn klimgordel te vast aan het aardse verbonden.

Het hardcover boek is mooi ingebonden en vormgeven. De foto’s zijn stemmig en doordat ze niet helemaal haarscherp zijn wordt een licht mysterieuze sfeer gecreëerd. Jammer is alleen dat het westelijke Alpengebied er een beetje bekaaid af komt, terwijl ook daar zeker het een en ander aan mysteries te vinden moet zijn. Al met al blijft Mythische Orte een leuk boek om te lezen, vooral ook omdat het zich door zijn thematiek zo onderscheidt van de gebruikelijke bergverhalen over rampen of heroïsche prestaties. Kortom: het geeft met zijn eeuwenoude volksvertellingen een andere kijk op de bergwereld.

Eerder verschenen in Bergen Magazine

Schrijven Magazine

Boeken van deze Auteur:

Das Buch der mystischen Orte in den Alpen