"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Dat soort vrienden

Zaterdag, 3 december, 2022

Geschreven door: Meg Rosoff
Artikel door: Sanne de Jong

New York in de vorige eeuw

[Recensie] Na De Godden broers is er een tweede deel in het Zomerdrieluik van Meg Rosoff verschenen, genaamd Dat soort vrienden. Dit boek bevat een compleet ander verhaal, met hele andere personages. Het heeft alleen eenzelfde soort gevoel als De Godden broers. Een nieuw avontuur, in een nieuwe stad, waarbij het hoofdpersonage ontdekt wie ze is en wat ze wil.

Zomerstage in de vorige eeuw
Het is de hete zomer van 1983. De achttienjarige Beth gaat haar vakantie doorbrengen in New York City, om een zomerstage te volgen bij een grote krant. Ze logeert bij de zus van haar vriendin en diens vriend Tom. In een kleine, vieze flat vol kakkerlakken maakt ze het zich zo comfortabel mogelijk. Gelukkig brengt ze ook veel tijd in het gebouw van de krant door, waar het tenminste wel lekker koel is. Haar mede-stagiairs Oliver, Dan en Edie brengen ook voor de nodige onrust tijdens haar stage. Met name Edie zorgt ervoor dat Beths zomer er heel anders uitziet dan ze vooraf gedacht had.

Meg Rosoff (1956) is een van de belangrijkste Young Adult-auteurs van dit moment. Ze startte haar carrière al zeer succesvol, want van haar debuut Hoe ik nu leef (2004) zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Hierna schreef ze nog meer boeken, waaronder Mij niet gezien en Jonathan gaat los. In 2016 won ze de Astrid Lindgren Memorial Award. Van haar Zomerdrieluik zijn inmiddels twee boeken verschenen en in het Nederlands vertaald: De Godden broers en Dat soort vrienden.

Het vieze New York
Na het lezen van het eerste hoofdstuk wil je allesbehalve één ding en dit is naar New York City. Het klinkt er verschrikkelijk: alles stinkt, het is ongelofelijk warm, er zijn zakkenrollers en potloodventers en de mensen praten soms onverstaanbaar. Beth is ook niet van de stad. Ze komt uit Providence, heeft nog geen seks gehad en ze vindt zichzelf saai en lelijk.

Boekenkrant

Edie loopt ook stage bij de krant waar Beth stage loopt. Zij neemt Beth mee door New York en laat haar zien hoe het leven voor een echte New Yorker eruit hoort te zien. Iets wat Beth niet voor mogelijk had gehouden toen ze in haar kleine smerige kamertje zat met kakkerlakken en zonder airco. 

Je leest meer over de relatie en de spanning tussen Beth en Edie, die inmiddels hele goede vriendinnen zijn geworden. Toch blijkt Edie niet helemaal eerlijk te zijn tegenover Beth. Net zoals in het eerste deel van dit Zomerdrieluik wordt er een geheim onthuld, wat van grote invloed is op het verhaal. Dit komt in dit verhaal alleen iets minder sterk over dan de plottwist in De Godden broers.

Heftig of niet
Wat Rosoff heel sterk doet, is dat als ze iets heftigs vertelt ze dit zonder al te veel poespoes opschrijft. Ze vertelt het zoals het is. Kleine dingen die heel onbelangrijk lijken te zijn, kan Rosoff juist weer heel belangrijk doen overkomen. Dit komt naar voren in het volgende citaat, waar je tijdens het lezen juist goed voelt dat dit iets belangrijks is voor Beth.

“Beth knipperde met haar ogen bij de omschrijving. Ze keek naar Edie om te zien of die haar een beetje plaagde, maar dat was niet zo. Een grappig, grijs, ouderwets meisje uit de provincie. Zo zag haar beste vriendin haar.”

De jaren 80
De tijd waarin dit verhaal zich afspeelt, wordt door Rosoff ook goed aangeduid. Het is niet zomaar de jaren 80. Het is de tijd waarin aids vele levens neemt, en dat je niet zomaar met iedereen het bed in kon duiken. Ook de techniek loopt nog wat achter, er zijn nog woningen met kakkerlakken en alleen de rijken hebben een goedwerkend airco-systeem.

De Tweede Wereldoorlog zit ook nog vers in het geheugen. Zo zijn twaalf familieleden van Beths moeder gestorven in Auschwitz. Het is nog dicht aan de oppervlakte, want de generatie die het heeft meegemaakt leeft nog. Beth komt bijvoorbeeld iemand tegen met een nummer op de arm getatoeëerd, iemand die dus in Auschwitz heeft gezeten. Zo anders dan het nu is, want inmiddels zijn de mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt bejaard of overleden. 

Tot slot spelen de personages een grote, belangrijke rol in dit boek. Beth, haar vrienden en de relatie tussen hen wordt sterk neergezet. Zij vormen de kern van dit verhaal. Zoveel spannends maakt Beth zelf eigenlijk niet mee, haar vrienden zorgen ervoor dat ze leeft en van alles meemaakt, zowel goede als slechte dingen.

—  

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boeken van deze Auteur:

Dat soort vrienden

De Godden broers

Goeie ouwe George