"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De 10 mooiste driedaagse huttentochten van Zwitserland

Zaterdag, 11 februari, 2017

Geschreven door: Rob van Tilburg
Artikel door: Onbekend

Lange weekends in Zwitserland

Wat een verdraaid aardig boek, De 10 mooiste driedaagse huttentochten van Zwitserland. Niks te dik en toch vrijwel compleet. De opzet ervan spreekt tot de verbeelding. Van Tilburg heeft er een hobby van gemaakt om zo af en toe op vrijdag met de nachttrein vanuit Utrecht naar Basel af te reizen. Daarvandaan gaat de reis met openbaar vervoer verder naar een vertrekpunt op circa 1500 meter hoogte in de Alpen. Vervolgens heeft Van Tilburg driedaagse huttentochten gewandeld. Op maandag eindigt de laatste etappe dan bij een bushalte of treinstation waarvandaan de Heimfahrt kan worden aangevangen. Een belangrijk detail ontbreekt niet: hij vermeldt steeds hoe laat je op de laatste dag aan moet komen om op tijd de nachttrein in Basel te halen.

In snelle woorden en duidelijke begrippen komen er in totaal dertig wandelingen in de Zwitserse Alpen aan de beurt, steeds gegroepeerd als huttentocht van drie dagen.  Allereerst beschrijft hij heel kort de regio waar de trein je naartoe voert (Wallis, Berner Oberland, Uri, Tessin en Graubünden). Vervolgens komt iedere etappe aan de beurt. Keurig met daal- en stijgmeters en hoogteprofieltje en een foto van de hut waar wordt overnacht. De toelichting is verrassend eerlijk en bondig. Van Tilburg schuwt heldere waarschuwingen niet: “Sommige stukjes zijn gezekerd met kettingen”, “een lastig blokkenveld”, maar ook “een lange tippel”. Kortom, het boek spreekt je op een directe manier aan, als kameraden onder elkaar.

Tot slot geeft Van Tilburg daar waar mogelijk nog ‘struinmogelijkheden’ aan. Deze zijn bedoeld voor de wandelaar die nog energie heeft voor iets extra’s (een gletsjer, een mooi uitzichtspunt). Enkele driedaagse tochten zijn volgens de auteur uit te breiden naar vier of vijf dagen, zodat er nog meer mogelijkheden geboden worden.

Komen ook kort aan bod: het Zwitserse huttenleven, de veiligheid in de bergen en een paklijst. Dit suggereert dat het boek ook geschikt is voor starters in de Alpen. Daarmee lijkt het dan wel op twee gedachten te hinken. De wandeltochten zijn immers bijna zonder uitzondering pittig.

Boekenkrant

Het boek is beslist een aanrader voor de geoefende bergwandelaar onder ons.

Eerder verschenen in Bergen Magazine


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.