"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De 21 mooiste wandelingen door de Nationale Parken van Nederland

Zaterdag, 23 april, 2022

Geschreven door: Redactie Roots
Artikel door: Evert van der Veen

Natuurlijke schoonheid dichtbij

[Recensie] 21 nationale parken met vaak meerdere mogelijkheden om daar een wandeling te maken en in totaal 84 ‘natuurhotspots’. Dit compacte boekje – handig om mee te nemen, het ligt gemakkelijk in de hand – bevat een schat aan natuur die in ons eigen land voorhanden is. Speciale aandacht gaat er uit naar de flora en fauna van deze gebieden en in het laatste hoofdstuk wordt van ieder nationaal park één iconisch dier uitgelicht. Voor de eigentijdse wandelaar zijn er gps-tracks beschikbaar.

Het boekje heeft een aangename lay-out en is mooi geïllustreerd zodat de lezer echt in de sfeer van het desbetreffende gebied komt. Rood gekleurde cijfers maken de verschillende onderdelen van de beschrijving nog duidelijker naast een gedetailleerde kaart waarop de routes zijn getekend. De meeste parken hebben meerdere routes, de één wat korter (rond de 7 km) en de ander wat langer (rond de 10 km).

De opzet is van noord naar zuid en daarom mag Schiermonnikoog de reeks nationale parken openen. Verrassend is dat de maand februari hier als beste wandelmaand wordt genoemd, iets waar je zelf niet direct aan zou denken. Dit hangt  natuurlijk wel van het weer af want dit jaar was februari bijzonder nat… Maar bij goed weer – en die jaren zijn er gelukkig ook – wordt februari als de meest stille maand op Schiermonnikoog genoemd wat bezoekers betreft. Dan heb je het natuurrijk echt voor je alleen. Bij Texel ligt de focus op de noordpunt van het eiland en wordt aanbevolen om hier in oktober heen te gaan vanwege de vogeltrek. Het zijn van die kleine maar zinvolle tips die je op een spoor zetten waar je zelf anders niet aan zou denken.

Pakkende omschrijving
Ieder park wordt in de titel bij de grote foto al even omschreven en daar zitten pakkende teksten bij. Zo wordt het Drents-Friese wold ‘Woestijn vol leven’ genoemd. Hier bevindt zich het Aekingerzand dat in de Friese volksmond bekender is als ‘De kale duinen’. Het noordelijk deel van de Oostvaardersplassen heet ‘Koninkrijk van de zeearend’ en Zuid-Kennemerland wordt omschreven als ‘Rustpunt in de randstad’. De Loonse en Drunense duinen hebben een wel zeer imposante titel die nieuwsgierig maakt: De grootste levende woestijn van Europa.

Boekenkrant

Het kleine formaat van dit boekje staat symbool voor ons kleine land dat op een bescheiden oppervlakte een grote variatie aan landschappen bevat. Dit boekje met rijke inhoud laat ons geen lonkende vergezichten zien die pas na lange en milieubelastende reizen kunnen worden bereikt maar wijst ons op natuurlijke schoonheid dichtbij. Water en riet, bos en hei, zand en duinen, knusheid en ruimte wisselen elkaar aangenaam af binnen de grenzen van ons land.

De meeste parken zijn op natuurlijke wijze ontstaan al valt daar wel het nodige op af te dingen want per saldo heeft de mens meer invloed op de leefomgeving dan we ons in de natuur vaak realiseren. Er moet ook het nodige aan natuurbeheer worden gedaan om parken in een bepaalde conditie te behouden. Niet in alles kan de natuur haar gang maar gaan… Er zijn ook enkele parken bij die nadrukkelijk door mensen zijn gerealiseerd: Lauwersmeer en Oostvaardersplassen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: