De Amazone

Zaterdag, 18 juni, 2022

Geschreven door: Francis Sangma
R么molo D'Hip贸lito
Artikel door: Rita Pontororing

De langste rivier ter wereld

[Recensie] De langste rivier ter wereld neemt je mee van de oorsprong ervan langs de weg waar de rivier zich voortbeweegt, eigenlijk voort stroomt naar de veelzijdigheid van het Amazoneggebied. Het mooie naslagwerk De Amazone geeft in een korte inleiding informatie die nieuwsgierigheid opwekt. Ontstaan, vegetatie en betekenis van de rivier de Amazone wordt besproken in afgebakende thema鈥檚.

Inhoud
Zoals in de inhoudsopgave te lezen is, zijn er vier thema鈥檚 over deze rivier. Deze worden weer onderverdeeld in kleine brokjes informatie.

Van bron naar zee. Dit thema wordt ingeleid met een korte inleiding over de rivier in de verschillende ontwikkelingsfases.
De volgende drie thema鈥檚 Dieren op de oever, Mensen in het regenwoud en Leven op de rivier worden ingeleid met een kleurige illustratie.

Elk thema een sub-thema
De kracht van dit informatief boek voor kinderen zit hem in de wijze van presenteren. Elk thema is weer onderverdeeld in sub-thema鈥檚. Korte informatieve, goed leesbare blokken tekst.

Bergen

Voor het eerste hoofdstuk 鈥淰an bron naar zee鈥 worden ook enkele wetenswaardigheden uitgelegd, neem nou de waterkringloop. Sangma Francis legt op twee bladzijden in duidelijke bewoordingen uit hoe dat gaat. Deze informatie is heel toegankelijk mede door de ondersteunende illustraties van R么molo D’Hip贸lito. Deze opzet zie je in het hele boek terugkomen. Dit maakt het tot een mooi overzichtelijk geheel.

Lekker door het boek bladeren
Hoe mooi en goed een informatief boek is opgezet, veel kinderen gaan bladeren. Het boek is aantrekkelijk om gewoon door te bladeren. Al bladerend zullen ze kijkend naar de prachtige illustraties, vooral de illustraties van de dieren die voorkomen in het Amazonegebied spreken kinderen vast aan.

Bovendien zijn de korte teksten aantrekkelijk om te lezen. Bijvoorbeeld, de paradoxale kikker, een kikker die begint als kikkervisje en daarna een kikker wordt die veel kleiner is. Of het verhaal over Naia, ster van het water.

Een enkel moeilijk woord wordt tussen haakjes verduidelijkt.

Actualiteit
Het laatste thema Leven op de rivier besteedt ook aandacht aan de ontbossing in het Amazonegebied. De bedreiging van dit gebied en het wereldklimaat, de protesten van klimaatactivisten.

Extra informatie
Over auteur Sangma Francis en illustrator R么molo D’Hip贸lito is te lezen aan het einde van het boek. Ook is er een korte woordenlijst te vinden.

De Amazone is een goed leesbaar informatief boek met prachtige illustraties. Naast de informatie geeft de link over het belang van het Amazonegebied ook handvatten om met kinderen te praten over het wereldklimaat.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow