"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De avonturen van Manus & Janus

Zaterdag, 6 november, 2021

Geschreven door: Dick Bouquet
Artikel door: Rita Pontororing

Kijk eens diep in mijn ogen!

[Recensie] Op de cover van De avonturen van Manus & Janus staan alle personages afgebeeld. Voor in het boekje staan deze personages, de hoofdrolspelers beschreven. Tegelijkertijd wordt de titel duidelijk, Manus & Janus zijn tweelingbroers ook te zien op de cover. En in deze speciale Sinterklaasuitgave speelt de Sint uiteraard een rol.

In het eerste hoofdstuk maken we kennis met Sophietje van acht jaar. Ze is opgewonden en kijkt heel erg uit naar de komst van Sinterklaas. Ze heeft een verlanglijstje met een zeer ongewoon en duur cadeau, een smartphone.

Het verhaal vervolgt met de gebeurtenissen op de boot van Sinterklaas. Sint leest de verlanglijstjes en mompelt dat iedereen tegenwoordig een smartphone wil. Sint heeft trek in een kopje thee en roept daarvoor de Theepiet. Die komt niet op het geroep van de Sint af, wat heel vreemd is. Als Sint gaat uitzoeken wat er aan de hand is, ontdekt hij tot zijn schrik dat al zijn Pieten ziek zijn. Een Piet vertelt dat ze een parfum over de post hebben gekregen met een briefje dat ze dit parfum maar flink moeten gebruiken dan gaan ze lekker ruiken. Daar zijn de Pieten ziek van geworden.

Sint is helemaal van de kaart, zonder hulp van zijn Pieten kan hij niets. Niet eens thee zetten of zijn eigen veters strikken.

Sociologie Magazine

Als een klein intermezzo krijgen we in een grijs kader extra informatie over zakenman Blitz Glimmer. Hij kan Sint met een geheime camera volgen, dat is natuurlijk geen zuivere koffie. Doel van deze zakenman is snel rijk worden en bereiken dat niemand ooit meer het Sinterklaasfeest viert.

Manus & Janus leren we kennen als de tweeling die eigenlijk al te groot is om de schoen te zetten, maar die dat toch doet. De rol van de tweeling wordt duidelijk als ze Sint te hulp schieten.

Blitz kan zijn plannen niet zelf uitvoeren, haalt Boef en Kneggie uit de gevangenis en met z’n drieën gaan ze op pad. Blitz heeft een soort geheim wapen om mensen naar zijn hand te zetten. Blitz, ook wel genoemd meneer B volgt Sint door een verborgen camera. Zo kan hij de onhandige Sint volgen en allerlei instructies geven die de drie boeven kunnen gebruiken om Sint onder druk te zetten.

Hilarische situaties worden afgewisseld door toch wel wat penibele toestanden. Sint die zijn schoenen aan elkaar strikt omdat de Veterstrikkerpiet niet beschikbaar is. Sint die de aanwijzingen van Blitz met volle kracht uitvoert zodat de hendel van het stuurwiel afbreekt.

Zo valt Sint van het ene gebeuren in het ander. En gelukkig zijn Manus & Janus en ook Sophietje daar om Sint te helpen. Hoe en in welke avonturen zij Sint te hulp schieten maakt De avonturen van  Manus & Janus tot een grappig en ook wat spannend boekje om te lezen. Meneer B heeft tenslotte best wel een sterk wapen om mensen zover te krijgen dat ze geld aan hem afstaan.

Dit avonturenboekje is een Sinterklaasboek vooral voor de al iets oudere kinderen die niet meer in Sint geloven maar die rond de Sinterklaastijd toch opeens wel een beetje in Sint willen geloven. De getekende illustraties van Dick Bouquet, ook de auteur zijn heel eenvoudig maar maken het boekje levendig. Vooral omdat de tekeningen laten zien wat er gebeurt en ook de uitdrukkingen op de gezichten van de personages zijn goed getroffen.

Bovendien is het formaat van het boekje, half A4 formaat heeel handig om lekker in bed te lezen. De korte hoofdstukken en natuurlijk de inhoud van het verhaal en de vlotte schrijfstijl maken De avonturen van Manus & Janus tot een leuk Sinterklaasboek.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

Manus & Janus en het Spaanse goud

De avonturen van Manus & Janus