‘De bedrogene’

Vrijdag, 6 augustus, 2021

Geschreven door: Kiera Cass
Artikel door: Perfecte Buren

De Selectie-serie van Kiera Cass was een vijftal jaar geleden een ware hype. Iedereen genoot ervan, jong en oud. Kenmerkend waren de mooie covers waar steeds een stralende jongedame op stond in een betoverende kleurrijke jurk en het verhaal ging over een fictief koninkrijk waar jongedames probeerden het hart van een jonge prins te veroveren. Vorig jaar verscheen het eerste deel van een nieuwe serie van deze auteur met Hollis Brite in de hoofdrol. Opnieuw staan er op de covers mooie dames in prachtige jurken. Maar we mogen een boek niet oordelen aan de hand van zijn cover (don’t judge a book by his cover).

Met De Bedrogene keren we terug naar Coroa en Isolte, twee fictieve landen in de zestiende eeuw. Het verhaal begint waar De Beminde, het eerste deel eindigde. Lezers die het eerste deel nog niet hebben gelezen, zullen dan ook best enkel de recensie over De beminde lezen. Als ze hier verder lezen zouden er wel eens spoilers kunnen in staan voor hen.

Hollis verloor bijna alles, haar geliefde Silas, haar ouders en haar huis, nadat zwarte ruiters hen aanvielen. Ze besluit om niet terug te keren naar Coroa en Kasteel Kereskens, maar met haar nieuwe familie de Eastoffs naar Isolte te gaan. Hier is de wrede koning Quinten nog steeds aan de macht, maar ze plannen een putsch zodat de rechtmatige koning de troon kan betreden. Hollis zal in dit alles een belangrijke rol spelen, maar in haar missie krijgt ze te maken met heel wat vijandigheden van Etan, Silas’s neef.

Het boek begint met een beknopte samenvatting van het vorige deel, wat ik toch wel een pluspunt vind. Vaak zijn we aan het begin van een volgende deel van een serie even kwijt waarover het ook al weer ging. Dit heeft Keira Cass op een fijne manier opgelost en hieraan zouden andere auteurs beter een voorbeeld nemen. Het bracht je onmiddellijk terug in het verhaal. Dit boek lijkt aanvankelijk vooral rond de putsch te draaien en het onttronen van koning Quinten, wat dus heel anders is dan de vorige boeken van deze auteur, waar romantiek toch een belangrijk onderwerp was. Maar vergis jullie niet… ook hier zal er romantiek aan bod komen.

Het boek is geschreven in de gekende stijl van deze auteur luchtig, eenvoudig maar toch ook beeldend. Ik miste wel hier en daar wat diepgang waardoor enkele personages maar wat oppervlakkig bleven, zoals Etan en Scarlet. Graag had ik toch meer over de gevoelens van deze twee personages geweten. Anderzijds ligt de focus dan wel op de relatie tussen Hollis en de andere hoofdpersonages. De samenhang tussen hen wordt op een bijzondere manier weergegeven. Hierdoor wil je als lezer niet alleen weten of het hen zal lukken van de wrede koning Quinten af te raken maar blijf je ook benieuwd hoe het verder zal lopen tussen hen.

De bedrogene is veel spannender dan het eerste deel, waarbij het vooral een kennismaking was met Hollis en haar mooie paleisleventje. Hier, in dit tweede deel, komt het verhaal eigenlijk pas echt op gang. Het is spannend vanaf de eerste pagina, en je wil steeds maar meer weten hoe het verder zal lopen. Hoewel Corea en Isolte fictieve landen zijn, worden deze op een realistische manier in beeld gebracht door de auteur. Eigenlijk zou je de boeken van Keira Cass kunnen vergelijken met moderne sprookjes, waarvan je blijft genieten en waarbij je wegdroomt over koningen en mooie prinsessen.

Keira Cass heeft met De bedrogene weer een mooi boek geschreven voor jong volwassene. Ik ben benieuwd of er nog een derde deel komt en kijk er alvast naar uit. Vier sterren.

Silke

Eerder verschenen op Perfecte Buren.

De bedrogene