De Beenderband

Zaterdag, 18 februari, 2023

Geschreven door: Rani de Vadder
Artikel door: Demi Stein

Het avontuur van Zaya en Asper

[Recensie] Zaya is een uit de gratie gevallen gifgenoot, Asper is een beenderbezweerder zonder beenderband. Beiden zitten ze opgesloten in het Gifpaleis. Het lijkt een onmogelijke taak om te ontsnappen aan de gifgenoten. Hun laatste sprankje hoop is Vogel.

Saran werkt zijn duistere plannen verder uit. Na de dood van Cora, zijn vrouw, zit er voor hem niks anders op dan zijn snode plannen uit te voeren. Saran wil de waarheid aan het licht brengen en deinst voor niemand terug.

Het spannende vervolg op De Gifgave
In deel één, De Gifgave, leer je over hoe deze wereld in elkaar steekt, wat de magie van deze wereld inhoudt en wat de verhoudingen onderling zijn. Zo leren we onder andere dat de gifgenoten slechte mensen zijn en hun vorm van magie zeer duister is. Rani de Vadder gooit in het vervolg alles op zijn kop, zorgt voor interessante plottwists, maar weet de eindjes aan elkaar te knopen waardoor het een fijne fantasy-duologie is geworden.

Rani de Vadder zorgt ervoor dat de hoofdpersonages Zaya en Asper in deze duologie een sterke ontwikkeling doormaken, wat zeer welkom is. Met name Asper ontwikkelt zich als verlegen ‘zwakke’ jongen naar iemand die weet wat hij wil. De personages krijgen de waarheid te horen over de magie in hun wereld, offeren zichzelf op voor het grotere goed en doen hun best om hun eigen pad te vinden. Transformatie is een belangrijk onderdeel in dit boek, wat ook zeer passend is bij de slangen die veel voorkomen in deze duologie.

Yoga Magazine

De Beenderband is een strijd tussen goed en kwaad, waarbij je als lezer herinnerd wordt aan het feit dat niet alles voluit goed of kwaad is. Rani de Vadder neemt je mee in een proces waarbij je leert dat elk verhaal twee kanten kent en sommige gedragingen voortkomen uit bijvoorbeeld trauma’s. Dit heeft ze op een mooie manier verweven in het verhaal van Zaya en Asper, die regelmatig ook stilstaan bij welke gevolgen zaken kunnen hebben en of dat het wel waard is. Eén van de mooie quotes uit het verhaal dat hier goed bij past:

“In dit land van gif en beenderen is niets wat het lijkt.”

Chinees en Engels
Rani de Vadder is een Belgische Young Adult en jeugdboekenschrijfster. Al van jongs af aan is ze bezig met het schrijven van verhalen en zo heeft ze ook jaren haar schrijfkunsten gedeeld op Wattpad. Momenteel volgt ze Toegepaste Taalkunde Chinees en Engels. Bij uitgeverij Hamley Books bracht ze haar debuut Toxine in 2020 uit.

De schrijfstijl van Rani de Vadder is zeer prettig. Naast dat het zeer toegankelijk is, geeft het ook een goed beeld van de omgeving, de karakters en de wezens, aangezien ze kleurrijke beschrijvingen geeft. Je wordt hierdoor gemakkelijk meegenomen in deze avontuurlijke maar spannende Young Adult-wereld. 

De Gifgenoten-duologie is zeker een aanrader voor eenieder die graag YA-fantasy leest. Het leent zich ook perfect om eens een kijkje te nemen in dit genre, om te ontdekken of het ook iets voor jou kan zijn, gezien er weinig lastige/nieuwe termen in voorkomen. 

— 

Eerder verschenen op Meerboekenblog.nl