De beklimming van de Mont Blanc

Zaterdag, 9 maart, 2019

Geschreven door: Ludovic Escande
Artikel door: Noes Lautier

Drinken, roken en slikken

[Signalering] De titel en de achterflap¬†beloven een literair hoogstandje, maar¬†helaas is De beklimming van de Mont Blanc,¬†Een alpinistisch¬†avontuur gedrenkt in vriendschap en letteren,¬†een teleurstelling. De hoofdpersoon verkeert in een midlifecrisis en gaat ‚Äď in gezelschap van drie vrienden (twee schrijvers en een gediplomeerde berggids) ‚Äď de Mont Blanc beklimmen om die crisis te bezweren.

Tijdens de training, de acclimatisatie en¬†de beklimming vloeit de alcohol zeer overvloedig,¬†zelfs in de Go√Ľterhut op 3815 meter hoogte.¬†De hoofdpersoon rookt de ene sigaret na¬†de andere en slikt voortdurend tranquilizers¬†en slaappillen; een gevaarlijke voorbereiding¬†voor iemand die nog nooit een stap in de bergen¬†heeft gezet. De berggids geeft weinig blijk¬†van zijn kunde door op cruciale momenten de¬†verkeerde beslissing te nemen.

Kortom: dit boek kreeg mij niet in zijn greep¬†en maakte evenmin zijn literaire aspiraties¬†waar. Het is makkelijk om te schrijven ‚Äúdat¬†iedereen zich rot lachte om een mop‚ÄĚ, zoals in¬†het boek. Het is echter veel moeilijker om¬†een mop te vertellen waar de lezer onbedaarlijk¬†om moet lachen. De lezer kreeg geen¬†enkele grap te lezen.

 

Boekenkrant

Eerder verschenen in Bergen Magazine