"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De Bijbel van de Franse keuken

Zaterdag, 4 april, 2020

Geschreven door: Alain Caron
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Met de specialiteiten per regio

[Recensie] Het is niet altijd even makkelijk om een kookboek te recenseren. Zeker niet als er elders al wat kritisch is geschreven over het boek. Je kunt daar, al wil je nog zo graag, niet omheen. Dus ja, er staan wat Franse taalfouten in dit boek. En ja, af en toe lijkt het alsof de foto en het recept niet helemaal overeenkomen. Overigens zag ik dat tweemaal en vond dat niet echt storend. Je kunt en mag het de eindredactie van De Bijbel van de Franse keuken best kwalijk nemen dat die spelfouten er niet uitgehaald zijn. Aan de andere kant kun je ervan uitgaan dat de gemiddelde lezer niet geboren is aan de voet van de Eiffeltoren en zal het veel mensen niet eens opvallen. Laten we daarom maar eens gaan kijken naar de recepten.

De titel doet vermoeden dat dit een kookbijbel is uit de bekende serie van uitgeverij Carrera. Dat is niet het geval. Het is een nieuwe serie kookbijbels over verschillende landen. De titel verwijst naar het feit dat Alain Caron ons veel klassieke gerechten uit de Franse keuken voorschotelt. Vaak overgoten met een Caronsausje. Hij brengt dan een, soms kleine, wijziging aan die het gerecht net even iets spannender maken. De recepten zijn, na een best wel lange inleiding met o.a. How-To’s (technieken met stap voor stap foto’s) en Basisrecepten, ingedeeld in vijf Franse regio’s. Iedere regio heeft zo zijn eigen specialiteiten. We krijgen een klein beetje informatie over zo’n regio en daarna volgen de recepten.

Zoals gezegd zien we een behoorlijk aantal bekende gerechten. Van Normandische appeltaart, Roerei met truffel, Pommes duchesses tot Boeuf bourguignon. Veel van de recepten gaan vergezeld van een bijbehorende foto van het eindresultaat of van een specifiek ingrediënt. Het lijkt erop dat niet alle recepten ook echt gemaakt zijn alvorens ze in het boek opgenomen zijn. Wellicht heeft Alain Caron de desbetreffende gerechten al zo vaak op tafel gezet dat dat ook niet meer hoeft. Sommige recepten komen uit een eerder boek van deze chef-kok.

Naast een index op gerecht bevat het boek ook een uitgebreid ingrediëntenregister zodat je alles snel terug kunt vinden. Al met al is “De Bijbel van de Franse keuken” een leuk boek om inspiratie uit te halen en zeker ook je geheugen op te frissen wat betreft de culinaire geneugten van de Fransen.
Dit boek is een goed naslagwerk voor de liefhebbers.

Boekenkrant

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Boeken van deze Auteur:

Kipbijbel

La Table de Caron

De bijbel van de Franse keuken