"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De Bijbel van de Indiase keuken

Zaterdag, 15 januari, 2022

Geschreven door: Joshi Paulami
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Dè Indiase keuken bestaat niet

[Recensie] India is een land dat blijft boeien en verbazen. Het is zo enorm groot en naar inwonertal bijna het grootste land ter wereld. Liefst 1,3 miljard inwoners telt dit grote schiereiland. In het voorwoord van De Bijbel van de Indiase keuken vertelt Paulami Joshi dat er in het land tweeëntwintig erkende talen gesproken worden en maar liefst 19.500 dialecten. Het duizelt je toch als je dat allemaal leest.
Je begrijpt dan ook direct dat Dè Indiase keuken niet bestaat. Paulami begint met de mededeling dat het onmogelijk is om de verscheidenheid van de Indiase keuken volledig te vangen in één boek.
Ze heeft als kind veel rondgereisd door dit onmetelijke land. Haar ouders wilden dat ze verschillende delen van India leerde kennen en dat is gelukt. Uiteindelijk heeft dat De Bijbel van de Indiase keuken opgeleverd.

Zoals we inmiddels weten is de indeling van de kookbijbels steeds weer hetzelfde. Dat voelt dan ook erg vertrouwd. Na de bekende inleidende hoofdstukken volgen de recepten die verdeeld zijn over zes regio’s. In dit geval zijn dat Noord, West, Zuid, Centraal, Oost en Noordoost. Maar voor we aan de slag kunnen in de keuken zul je wellicht wat zaken willen aanschaffen. India kent bijzondere specerijen die tegenwoordig goed verkrijgbaar zijn. Soms zul je online moeten shoppen maar dat is zeker de moeite waard. En wie eenmaal de smaak van de Indiase keuken te pakken heeft zal vaker dit fijne boek uit de kast pakken.

Bij veel van de recepten krijgen we wat meer tekst en uitleg over de herkomst of de wijze van klaarmaken. Wie vegetarisch of vegan eet kan zijn hart ophalen. De Indiase keuken staat bol van de groenten en waar het kan krijg je ook nog tips om een vegetarische gerecht vegan te maken. Uiteraard zien we ook recepten met vlees of vis. Hier en daar een schotel die we wel kennen. Zoals Chicken Biryani, een feestelijke rijstschotel met kip. En uiteraard een aantal curry’s zoals een aardappel-bloemkoolcurry. Als je kookt volgens de recepten van Paulami dan staat er wel even een ander gerecht op tafel dan wanneer je het maakt met een kant en klaar zakje kruiden of curry.

Op het eerste gezicht lijkt hier en daar een ingrediëntenlijst aan de lange kant. Maar dat is schijn want door het gebruik van de specerijen krijg je wel een lange lijst maar die zet je in nog geen 5 minuten klaar voor je gaat koken. Een halve theelepel van dit en een centimeter van dat. Je kent dat wel. De gerechten zijn ook voor de niet zo handige hobby-kok prima te maken. Ook nu weer sluit het boek af met een register op ingrediënt en een register op alfabet. Terugvinden wat je zoekt is dus erg makkelijk. De recepten bevatten veel peulvruchten, veel groenten en veel specerijen. De Indiase keuken is niet alleen lekker maar ook gezond. Deze landenbijbel is een aanwinst in de serie. 

Pf

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl