"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De boekenfluisteraar

Zaterdag, 25 februari, 2023

Geschreven door: Carsten Henn
Artikel door: Demi Stein

Een ode aan de boekhandelaar

[Recensie] Carl Kollhoff werkt al jaren in de boekhandel. Na sluitingstijd bezorgd hij, wandelend door pittoreske steegjes, bij een aantal vaste klanten de bestelde boeken. Voor veel van deze vaste klanten is Carl hun enige connectie met de buitenwereld.

Op één van deze avonden komt er een jong meisje naar hem toe gelopen. Ze vertelt dat ze Carl al een tijdje in de gaten houdt en ze staat erop om hem te vergezellen. Schascha blijkt een pienter en grappig meisje te zijn en de twee raken op elkaar gesteld.

Terwijl Carl geniet van deze baan op zijn oude dag krijgt hij slecht nieuws te horen. Hij verliest zijn baan! In deze moeilijke tijd zijn verhalen, de vaste klanten en de jonge Schascha nog belangrijker voor hem dan voorheen.

Prachtige vriendschap
De boekenfluisteraar is een geweldig verhaal voor boekenwurmen. Op een sfeervolle manier wordt het leven van een oude boekhandelaar beschreven en wordt er getoond hoe belangrijk boeken in iemands leven kunnen zijn.

Boekenkrant

Carl is een man op leeftijd en zit eigenlijk niet te wachten op een klein, energiek meisje, die hem zijn oren van de kop kwebbelt. Schascha blijft echter volhouden en zodoende ‘kan hij niet anders’ dan haar met zich meenemen. Op één voorwaarde, ze houdt zich stil bij zijn klanten.

Zoals je wellicht kan verwachten, weet de jonge Schascha haar mond niet te houden. Carl schaamt zich in eerste instantie voor haar gedrag en excuseert zich ervoor. Schascha is echter ontwapenend en zorgt voor gesprekken die Carl nog niet eerder gevoerd heeft met zijn klanten.  Met name tijdens deze gesprekken komt duidelijk naar voren hoe sommige klanten leunen op de bezorging van Carl en hoe belangrijk dit contactmoment voor hun is. Hartverwarmende situatie en mooie vriendschappen ontstaan, dankzij de eerlijkheid van een jong meisje.

Carsten Henn is één van de meest vooraanstaande wijnschrijvers en restaurant critici van Duitsland. Hij heeft al meerdere succesvolle titels op zijn naam staan, van misdaadromans tot romantische komedies. Zijn doorbraak kwam met De boekenfluisteraar dat maandenlang in de ­Spiegel-bestsellerlijst stond en inmiddels aan 24 landen is verkocht.

De schrijfstijl van Henn is zeer prettig. Het leest gemakkelijk weg, maar is daarnaast ook gedetailleerd en sfeervol. Daardoor kan je je  gemakkelijk inleven in het leven van Carl en een voorstelling maken van de straten waar hij samen met Schascha doorheen loopt.

De boekenfluisteraar is een ontroerend verhaal. De cover laat een oude man, hand in hand, met een jong meisje zien. In het verhaal kom je erachter wat deze twee personen voor elkaar gaan betekenen en wat er achter hun maskers schuil gaat. Schascha is bijvoorbeeld niet alleen een vrolijk en pienter meisje, ze is ook eenzaam en heeft het thuis niet gemakkelijk. Ondanks de grote verschillen tussen Carl en Schascha gaan ze veel voor elkaar betekenen en ontstaat hier een vriendschap die simpelweg hartverwarmend is.

Deze roman is een aanrader voor eenieder die graag wegdroomt in een boekhandel, maar toch ook graag een verhaal leest met diepgang. Het is een dun boek waar je doorheen vliegt, maar het is een verhaal dat je in je hart sluit en koestert. Na het lezen van dit boek krijg je zelf ook veel zin om naar de boekhandel te gaan en te verdwalen tussen alle prachtige verhalen die er op deze wereld te vinden zijn.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow