De brief voor de koning

Zaterdag, 10 september, 2022

Geschreven door: Tonke Dragt
Artikel door: Edwin Stok

Een ridderverhaal, geschreven door een vrouw

[Recensie] Wie aan Middeleeuwse ridderverhalen denkt, denkt waarschijnlijk aan boeken zoals De Rode Ridder, de drie Musketiers, de vier Musketiers (de man met het ijzeren masker), Richard Leeuwenhart, Ivanhoe, Koning Arthur, The First Knight. Stuk voor stuk klassiekers en een ‘must’ voor de boekenplank. Maar ze missen iets dat de boeken De brief voor de koning en Geheimen van het Wilde Woud wel hebben, namelijk een vrouwelijke auteur !

Je merkt het verschil in diepgang dat Tonke Dragt in haar boeken legt. Het gaat haar niet om de zwaardgevechten. De boeken De brief voor de koning en Geheimen van het Wilde Woud gaan om de personen en hoe zij in het leven staan. Hoe ze goed en kwaad afwegen. Twee boeken die de lezers een boeiende uitdieping bieden van de karakterrollen.

In De brief voor de koning mogen vijf jongelui de jongste ridders worden van koning Dagonout. Zij hebben alle testen al doorstaan, behalve één: De laatste nacht voordat ze ridder worden, moeten ze wakend doorbrengen in een kapel. Tijdens die wake mogen ze zich door niets laten afleiden. Niet praten. Geen deur open doen…
In die nacht bezwijkt de jongste van alle kandidaat-ridders voor een stem die om hulp roept. Tiuri zoon van Ridder Tiuri de Dappere stopt met waken en bidden, en doet de deur open.

Een onbekende vraagt hem om in het geheim en met grote haast een brief te brengen naar een zwarte ridder met een wit schild. Daarna kan hij terug gaan naar de kapel. Het loopt echter anders, en Tiuri vindt de zwarte Ridder met het witte schild stervend. Nu moet Tiuri in zijn plaats verder reizen met de geheime brief, helemaal naar het land van koning Unauwen. De vijanden van de Ridder met het witte schild zitten hem achterna en doen er alles aan om hem te stoppen, te vangen, en als het even kan, te vermoorden. De dappere jonge Tiuri krijgt tijdens zijn reis door bossen en over bergketens hulp en nieuwe vriendschappen.

De schrijfster Tonke Dragt weet het boek spannend te houden tot het allerlaatste moment, want zijn vijanden zitten hem achterna tot aan de muur van de koningsstad van Unauwen. 

Het vervolg lees je in het boek Geheimen van het Wilde Woud.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boekenkrant