De burgerwacht

Zaterdag, 19 maart, 2022

Geschreven door: Ellen Lina
Artikel door: Joop Liefaard

Het onheil komt razendsnel in het horrordorp

Recensie] Een traumatische gebeurtenis deed Kayleigh Murphy besluiten om haar geboortedorp Berkendijk te verlaten. Een traumatische gebeurtenis twintig jaar later brengt haar er weer terug. Haar terugkeer roept niet alleen bij Kayleigh zelf maar ook bij haar familie en de inwoners van het dorp gemengde gevoelens op. 

Na een paar inbraken besluiten de bewoners van Berkendijk een burgerwacht op te richten. Kayleigh kent een aantal leden ervan van vroeger. Kayleigh ontdekt in een meertje in de omgeving het lijk van een onbekende man en dat is het begin van een uitgebreid politieonderzoek. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op en het rustige plattelandsdorp Berkendijk krijgt al snel landelijke bekendheid als horrordorp.

Ellen Lina werd geboren in Arnhem (1983) en debuteerde in 2011 met het boekĀ Vasthouden. Haar boeken ontvingen goede kritieken. De burgerwacht is haar nieuwste thriller. Ze heeft een plezierige schrijfstijl waardoor de leeservaring aangenaam is. Het verhaal is redelijk goed geconstrueerd en wordt verteld vanuit twee invalshoeken. In de eerste maakt de lezer kennis met Kayleigh die terugkeert naar haar geboortedorp en ongewild de hoofdrolspeelster wordt in de duistere wereld van een gestoorde gek. In de andere invalshoek wordt ingegaan op de macabere gedachtewereld van de moordenaar. Een uiterst wrede man die geniet van het lijden van zijn slachtoffers.

Kayleigh en Sam, twee hoofdpersonages in het verhaal worden goed uitgewerkt en je kunt je van hen een goede voorstelling maken. Kayleigh is een sympathieke vrouw die haar plek in Berkendijk opnieuw moet ontdekken en tegelijkertijd ingrijpende gebeurtenissen uit haar jeugd in deze nieuwe omgeving een plaats moet zien te geven. Sam moet met zichzelf in het reine komen en dat soms ontroerende proces wordt door Ellen Lina goed beschreven. De andere personages blijven over het wat oppervlakkig.

Geschiedenis Magazine

Het boek is spannend en hoewel je midden in het verhaal al weet wie de moordenaar is, is het dermate intrigerend geschreven dat je toch wil ontdekken hoe het plot precies wordt ontrafeld. Dat is knap gedaan. Maar de manier waarop aan de burgerwacht vorm en inhoud wordt gegeven is echter ongeloofwaardig. Berkendijk is een dermate kleine gemeenschap dat een redelijk grote burgerwacht die op welhaast militaire leest is geschoeid overdreven overkomt.

De burgerwacht is een prima thriller, goed geconstrueerd, spannend en staat garant voor een aantal uren aangenaam leesplezier.

Eerder verschenen opĀ Pagina 85