"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De connectiecode

Dinsdag, 1 februari, 2022

Geschreven door: Lena Skogholm
Artikel door: Demi Stein

Handboek over communicatie

[Recensie] In De connectiecode vertelt Lena Skogholm over communiceren. Het is een gids die je kan gebruiken in je dagelijkse privé- en werkleven. Skogholm beschrijft hoe je kunt reageren op bepaalde situaties, denk hierbij aan een collega die chagrijnig is en uit zijn slof schiet of een vergadering die niet soepel verloopt. Dit doet ze door steeds terug te kijken naar uit welk hersendeel het gedrag voortkomt. Dit is onderverdeeld in een basis van drie hersensoorten, namelijk het reptielenbrein, apenbrein en het mensenbrein. Ieder mens heeft alle drie de hersensoorten.

Door het herkennen van gedragingen/ reacties vanuit een hersensoort, leer je via dit handboek zelf positieve invloed uit te oefenen op je gesprekken en communicatie en leer je anderen beter te begrijpen.

Duidelijke uitleg
Skogholm begint het boek met het uitleggen van de basis, de drie hersensoorten, waar ze in het gehele boek op terugkijkt. De drie hersensoorten zijn: 1. het reptielenbrein – gebruiken we met name bij stress/ wanneer we niet in staat zijn om helder na te denken; 2, het apenbrein (waarom ze hier kiest voor het apenbrein in plaats van het zoogdierenbrein, zoals gebruikelijk in vakliteratuur, wordt niet duidelijk) – gebruiken we met name wanneer we over onze gevoelens willen praten/ communiceren; en 3. het mensenbrein – dit is de plek waar we het vermogen hebben om logisch na te denken. Volgens Skogholm zijn deze breinen in de loop van duizenden jaren ontstaan, waarbij ooit als eerste het reptielenbrein ontstond, ver voordat er mensen waren. Alle drie de hersensoorten hebben en gebruiken we nog steeds. Door te leren welke gedragingen bij welk brein hoort, kun je gaan herkennen vanuit welk brein je gesprekspartner communiceert.

Deze uitleg aan het begin van het boek is belangrijk aangezien er bij elke uitleg en voorbeeld situatie weer teruggekeken wordt naar de drie hersensoorten.

Dans Magazine

Lena Skogholm is een Zweedse communicatie-expert. Ze is gedragswetenschapper en docent, waarbij ze jaarlijks zo’n tachtig lezingen, trainingen en workshops verzorgt over onderwerpen zoals communiceren, leiderschap, sociale werkomgevingen en (moeilijke) gesprekken. Ze heeft een BA in Gedragswetenschappen en volgde een opleiding tot dramadocent en theatervaardigheden.

Duidelijke hoofdstukken
Nadat Skogholm de basis heeft uitgelegd, krijg je per hoofdstuk een beetje meer informatie toegereikt. Je krijgt voorbeeld situaties aangereikt, zoals hoe je bijvoorbeeld het beste om kan gaan met daadkrachtige personen, of bijvoorbeeld met introverte personen. Bij de voorbeeld situaties geeft Skogholm handvaten die je zelf in het dagelijkse leven kan gebruiken. Een voorbeeld hiervan is dat je bij een daadkrachtig persoon beter af en toe een pauze kan inlassen, om ervoor te waken dat andere collega’s stress krijgen door het tempo van een daadkrachtig persoon.  Terwijl het bij een analytisch persoon juist positief kan uitpakken door hem/ haar rustig zijn uitleg te laten vertellen zonder te onderbreken.

Naast de gegeven informatie worden er regelmatig mooie/ inspiratievolle quotes in het boek benoemd, die toepasbaar zijn op hetgeen wat Skogholm daarvoor of daarna vertelt. Zo staat er bij de uitleg van de drie hersensoorten, nadat ze verteld over dat je bewust moet zijn dat men na slecht nieuws vanuit één van de drie kan gaan reageren: “Niemand kan tegelijkertijd redelijk en woedend zijn” – Douglas Adams. Een andere mooie quote is: “We zien de dingen niet zoals ze zijn, we zien ze zoals wij zijn”, bij de uitleg over hoe jouw eigen gedachten en vooroordelen invloed kunnen hebben op een gesprek met iemand die qua karakter lijnrecht tegenover jou staat.

Reflecteren
Interessant aan dit boek is dat je het zowel in je dagelijkse leven als in je carrière kan gebruiken. Er zijn tal verschillende situaties waarbij mensen op een negatieve manier reageren. Skogholm geeft je duidelijke handvaten over wat je hier zelf mee kunt doen en hoe je het gesprek een positieve kant op kan sturen.

Nu kennen we allemaal ‘Dat is makkelijker gezegd dan gedaan’. In het boek zijn aan elk einde van een hoofdstuk vragen neergezet waarbij je zelf kunt reflecteren op gebeurtenissen in het verleden, waardoor je na kunt denken over hoe je dat anders aan had kunnen pakken. Deze vragen kun je blijven herlezen, wanneer je bijvoorbeeld tegen communicatieproblemen aanloopt. Dit zorgt ervoor dat je de informatie toe kunt passen in je dagelijkse leven en de handvaten die Skogholm geeft betrouwbaar en realistisch overkomen.

De connectiecode is een boek over communicatie en hoe je hier zelf invloed op hebt. Het is interessant voor iedereen die interesse heeft in communicatie en die graag zelf een positieve invloed wil hebben op zijn gesprekken.

Voor het eerst verschenen op Meerboekenblog2