De democratie denken

Dinsdag, 5 januari, 2021

Geschreven door: Pierre Rosanvallon
Artikel door: Leonard van 't Hul

Werk in uitvoering

[Signalering] Er zijn twee type intellectuelen, aldus de Franse denker Pierre Rosanvallon. Het eerste type is de theatrale Saint-Germaindes-Prés intellectueel, à la Jean-Paul Sartre en Bernard-Henry Lévi. Bekend door hun boeken en affaires zetten zij hun bekendheid in om politieke meningen te verkondigen. Het tweede type is de werkman, de smid die de maatschappij probeert te voorzien van nieuw gereedschap waarmee we onze samenlevingen beter kunnen begrijpen. Als oud vakbondsman heeft Rosanvallon, opvolger van Pierre Bourdieu en sinds 2001 hoogleraar Moderne en hedendaagse geschiedenis van het politieke aan het Collège de France, weinig op met de eerste variant.

Voor wie niet bekend is met Rosanvallons ideeën over de ontwikkeling, problemen en veerkracht van de democratie valt er veel te halen uit De democratie denken. Het boek, een geactualiseerde heruitgave uit 2012, bevat namelijk zowel een bundeling van introducties uit verschillende van Rosanvallons recente boeken, waaronder Le bon gouvernement, als enkele van zijn publiekslezingen. De lezer wordt bovendien een handje geholpen door de Utrechtse hoogleraar Geschiedenis Ido de Haan, die in zijn inleidende essay de man contextualiseert en diens denken duidt.
Het beste startpunt is echter het interview dat filosoof Frank Meester met Rosanvallon hield. Geen makkelijke, snelle kost, maar zeer de moeite waard voor iedereen die zich wil informeren over de stand en toekomst van de democratie.

Eerder verschenen in Sociologie Magazine

Trouw