"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De denkbeeldige vriend (2)

Zaterdag, 30 november, 2019

Geschreven door: Stephen Chbosky
Artikel door: Anneke van de Vrede

Kan een zevenjarig jongetje de wereld redden? 

Twintig jaar na het fenomenaal ontvangen en verfilmde The Perks of Being a Wallflower komt de schrijver en regisseur Stephen Chbosky met een tweede boek, De denkbeeldige vriend. De Leesclub van Alles bespreekt dit boek in twee afzonderlijke recensies.

[Recensie] De zevenjarige Christopher, de hoofdpersoon in De denkbeeldige vriend, wordt op een kwade dag vermist. Na zes dagen wordt hij gevonden. Er is dan iets met hem gebeurd: voor zijn verdwijning was hij het sukkeltje van de klas, nu hij kan ineens heel goed leren. Hij weet wat mensen denken en hij heeft een denkbeeldige vriend. Hij noemt deze vriend de aardige man. De aardige man geeft hem opdrachten, die hij voor een bepaalde datum moet uitvoeren omdat er anders iets heel ergs zal gebeuren. 

Ideale onderduikplek

Christopher is met zijn moeder Kate net verhuisd naar een dorpje in the middle of nowhere van Pennsylvania, een ideale plek om onder te duiken voor zijn moeders gewelddadige ex-vriend. Christophers moeder maakt zich zorgen omdat de vader van Christophe ook stemmen hoorde, en zich van het leven beroofd heeft. 

Boekenkrant

Cruciale datum

Als lezer vraag je je af wie er gelijk heeft, en in wiens waarheid je mee moet: die van Christopher met zijn verhalen over de aardige man, of die van zijn moeder. De cruciale datum nadert, problemen stapelen zich op en worden groter, er worden steeds meer mensen bij betrokken. De lezer bekruipt het gevoel dat dit niet goed kan gaan.

Onafwendbaar onheil

De sfeer wordt steeds beklemmender, grimmiger – denk: Stephen King. Er hangt een donkere wolk van onafwendbaar onheil, wanhoop en onbegrip boven het hoofd van Christopher en iedereen met wie hij te maken heeft. Kortom, de (toch al ruim aanwezige!) spanning loopt op. 

Strijd tussen goed en kwaad

Halverwege De denkbeeldige vriend neemt het verhaal een wending. Vanaf dat moment wordt het één grote strijd tussen goed en kwaad, God en de duivel, en tja, wie zou dat nou winnen…

Lezers die houden van apocalyptische bloederige gewelddadigheid, die ook nog eens uitgebreid beschreven wordt, zullen hiervan smullen. 

Breed uitgemeten

Het boek is filmisch geschreven, je ziet de kleine Christopher en zijn omgeving zo voor je. Niet zo vreemd als je bedenkt dat Stephen Chbosky ook het verfilmde The Perks Of Being a Wallflower heeft geschreven. De denkbeeldige vriend telt 779 bladzijden. Een lekkere dikke pil dus. Naar mijn mening is het eind wat breed uitgemeten en te uitvoerig beschreven. Maar dat neemt niet weg dat De Denkbeeldige Vriend een spannend boek is. 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Lees hier ook de recensie van Jurgen Timmermans

Boeken van deze Auteur:

De belevenissen van een muurbloem