De drie musketiers

Zaterdag, 21 januari, 2023

Geschreven door: Alexandre Dumas
Artikel door: Edwin Stok

Een van de grootste avonturenromans ooit

[Recensie] In de februarimaand van 2022 is er (alweer) een nieuwe vertaling uitgekomen van een boek dat over de hele wereld zijn weg vond: De drie musketiers. Alexandre Dumas père, voluit Alexandre Davy de La Pailleterie Dumas (1802-1870), schreef het verhaal in de eerste helft van de 19e eeuw en het eerste gedrukte boek over De drie musketiers verscheen in het jaar 1844.

Biografische elementen
Het boek is voor nagenoeg alle landen van onze wereld vertaald en menigmaal verfilmd. Daarnaast laat het ook enkele parallellen zien met de biografie van de auteur. Alexandre Dumas ging op jonge leeftijd, voorzien van een aanbevelingsbrief vanuit het platteland naar Parijs, op zoek naar een baan. De hoofdrolspeler in het boek, d’Artagnan doet precies zo. Auteur Dumas was een zoon van een generaal, en werd door het voortijdig overlijden van zijn vader opgevoed door een priester. De hoofdrolspeler in het boek komt terecht in het leger van de koning waar hij zich opwerkt tot kapitein en één van zijn strijdkameraden is behalve musketier tevens een priester. Auteur Dumas huwde een gescheiden linnennaaister uit Rouen (1e huwelijk, gevolgd door vele relaties). Hoofdrolspeler d’Artagnan wordt in het boek verliefd op een getrouwd kamermeisje van de koningin. De grootvader van Dumas was een Markies, een edelman. Alexandre Dumas père was een graaf, en zijn boek De drie musketiers gaat behalve over heroïsme (zijn vader) ook over de adel. Zo zijn er aardig wat overeenkomsten tussen het leven van de auteur en de vertellingen in het boek. Een uitgebreide biografie vindt u hier: Biografie van Alexandre Dumas père · Wijsheden.net

Doldwaze avonturenroman
Dit jeugdboek is een doldwaze avonturenroman geworden die zich afspeelt in het tijdperk van de Franse koning Lodewijk XIII en kardinaal Richelieu. Deze twee heren leefden in de eerste helft van de 17e eeuw. De koning en de kardinaal hebben in het boek ieder hun eigen leger. En hun soldaten vechten niet schouder aan schouder, maar rivaliseren met elkaar, net zoals de koning en de kardinaal. De inzet is zoals steeds: Macht en positie. De situaties die er in het boek ontstaan zijn zo onwaarschijnlijk dat het hele boek mogelijk als satire werd geschreven of tenminste als zeer creatieve fantasie. De kardinaal zet een complot op om de koningin van Frankrijk te beschadigen nadat hij haar een brief heeft laten ontfutselen waaruit blijkt dat zij in een complot zit om Richelieu opzij te zetten, en hij maakt gebruik van de zwakke plek van de koningin: Haar buitenechtelijke liefde voor een Engelse edelman, de Hertog van Buckingham. De Hertog heeft van de Franse koningin heimelijk een duur sieraad gekregen, en de kardinaal vraagt daarom met opzet aan de Franse koning of diens gemalin bij het eerstkomende bal dat sieraad zal dragen – dat haar door de koning gegeven was -. Het kamermeisje van de koningin vraagt d’Artagnan en zijn vrienden de musketiers om het sieraad met grote spoed terug te halen. De kardinaal heeft intussen zijn maatregelen genomen en zet zijn eigen garde in om te voorkomen dat er enige bode het land uit kan om naar Engeland te gaan. Als extra maatregel zet kardinaal Richelieu ook nog een top-spionne in: Milady de Winter.

Daarmee heb ik u het raamwerk van het boek De drie musketiers gegeven, maar niet de ontknoping en de potsierlijke gebeurtenissen. Die mag u namelijk zelf gaan lezen.
Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow