"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De drie zussen van Auschwitz

Zaterdag, 12 februari, 2022

Geschreven door: Heather Morris
Artikel door: Demi Stein

Hoe een bijzondere familieband hun leven redde

[Recensie] De drie zussen Cibi, Magda en Livia beloven samen aan hun vader: Wij blijven voor altijd samen, wat er ook gebeurt. Hun leven neemt echter een drastische wending wanneer Livia op haar vijftiende op transport wordt gesteld. Vanwege de beloofte besluit Cibi vrijwillig met haar mee te gaan, maar Magda ligt op dat moment nog in het ziekenhuis.

Wanneer Magda uit het ziekenhuis komt duikt ze onder. Uiteindelijk worden de zussen herenigd in Auschwitz, waar ze elkaar een nieuwe belofte doen. Wij blijven leven, wat er ook gebeurt.

Wilskracht
Dit verhaal heeft mij enorm weten te raken. Een belofte aan elkaar en aan je vader doen is één ding, maar dan ook de wilskracht vinden om te vechten voor je leven op de meest gruwelijke plek op aarde, is een ander ding.

Dit is wat dit verhaal dan ook zeker kenmerkt. De wilskracht van de drie zussen is enorm sterk en je kan niet anders dan respect voor ze hebben. Het is erg bijzonder om te lezen over hoe deze drie zussen elkaar geholpen hebben om te blijven leven op een plek waar zovelen stierven.

Boekenkrant

De schrijfstijl van Heather Morris is erg prettig. Het is een heel heftig onderwerp, maar het is wel vlot geschreven en leest vrij gemakkelijk weg. Er worden geen lastige termen gebruikt en het verhaal is goed te volgen.

Morris weet de personages ook goed neer te zetten. Ieder van de zussen heeft zo haar eigen karaktereigenschappen en dit wordt erg goed weergegeven, waardoor het verhaal erg levendig overkomt. Daarbij maakt iedere zus iets mee waardoor hun eigen verhaal ook uniek is. Het is dan ook interessant om over alle drie de zussen te lezen.

Heather Morris is een Australische auteur en werd wereldberoemd met haar bestsellers De tatoeëerder van Auschwitz en Het meisje dat twee kampen overleefde. Naast deze oorlogsromans heeft ze ook een non-fictie geschreven; Ik hoor wat je zegt, over de kracht van luisteren.

In elk Holocaust verhaal komen er aspecten naar voren die hetzelfde zijn. Toch is De drie zussen van Auschwitz weer een uniek verhaal. Juist door de belofte die ze elkaar doen en de wilskracht die ze hebben. Daarnaast lees je niet alleen over hun periode in Auschwitz, maar ook in hun periode voor en na de Holocaust. Vanuit Magda lees je ook over haar periode wanneer de twee andere zussen in het kamp zitten. Door de verschillende invalshoeken en situaties krijg je een volledig beeld van hoe het leven van een Joods gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog geweest kan zijn.

Verder gaan met het leven
Het is geen spoiler dat de drie zussen hun tijd in Auschwitz overleven. Het mooie van dit boek is dan ook dat je naast de kampgebeurtenissen leest over hoe de drie zussen hun leven buiten het kamp oppakken. Dit stuk is enorm interessant want de oorlog was voorbij, de Duitsers waren verslagen, maar voor vele mensen betekende dit nog niet dat er vrede was. Het is indrukwekkend en emotioneel om te lezen dat de drie zussen na hun vrijlating alsnog hebben moeten knokken om een bestaan op te bouwen, maar ik ben blij dat dit aan het boek is toegevoegd, het geeft een duidelijk beeld van het leven na de oorlog.

De drie zussen van Auschwitz is een oorlogsroman welke je niet in de koude kleren gaat zitten. Het is mooi omschreven, maar tegelijkertijd aangrijpend en interessant. Het is zeker een aanrader voor de mensen die vaker Holocaust verhalen lezen.

Eerder verschenen op Meerboekenblog2

Boeken van deze Auteur:

De drie zussen van Auschwitz

De tatoeëerder van Auschwitz