"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De eenhoorn en andere fantastische dieren die ooit leefden

Zaterdag, 12 december, 2020

Geschreven door: Lotte Stegeman, Marieke Nelissen
Artikel door: Rita Pontororing

Bezoek het papieren natuurhistorisch museum

[Recensie] Welkom, welkom in het papieren natuurhistorisch museum. Om kennis te maken met dit bijzondere museum leiden we je eerst naar een ruimte met algemene informatie De aardbol vol wonderlijke wezens. In deze zaal is onder een glazen stolp informatie te vinden over de 13 tijdperken van de aarde. Wel moeilijk voor te stellen, het gaat over 4.6 miljard jaar.

Lees de extra informatie in het bruine kader. Het bestaan van de aarde wordt in jaren naast het bestaan van de mens gezet.

Tja en over zo veel jaren is het moeilijk een beeld bij te krijgen. De illustraties in de stolpen geven een idee van welk leven er toen te vinden is. Zoals in een museum, kun je langs de voorstellingen lopen, af en toe iets lezen. Is je belangstelling gewekt? Loop/lees verder mee.

De volgende ruimte die we betreden, daar vertellen fossielen het verhaal. Korte zeer leesbare teksten, de kopjes per blok tekst geven aan wat er verteld wordt.

Boekenkrant

Dan kunnen we in de zes zalen rondkijken. Alleen al de namen van de zalen maken je nieuwsgierig. Wat zou daar in die zaal te zien zijn? Lotte Stegeman laat met dit boek zien dat ze de belangstelling voor de dierenwereld op een interessante wijze kan aanboren. In zaal vijf bijvoorbeeld komen we in de Galerij van Gevleugelde Gevaarten met kleine exposities van Vliegend reptiel zonder veren. Naar “Lenig reuzeninsect, De grootste grasmaaier en Venijnige Vechtvogel.”

Stel je gewoon voor dat het echte zalen zijn in een museum, wat gemakkelijk in te beelden is. Dat is het leuke van De eenhoorn en andere fantastische dieren die ooit leefden, je waant je in een museum. Geen saai museum maar één waar de afbeeldingen spreken en waar de informatie begrijpelijk wordt aangeboden en ook vlot leesbaar is.

En net als ronddwalen in een museum, raak je op een bepaald moment vol. En dan wil je niet alle informatie meer lezen. Dat kan hier ook. Zoek de bruine kaders op waar telkens op eenzelfde manier extra informatie te lezen is.

Je kunt ook weer net als in een echt museum de informatie overslaan, langs de opgezette dieren lopen en die bestuderen. In dit ‘papieren museum’ zijn de illustraties van Marieke Nelissen, net zo te bestuderen als in een echt museum. De getekende opgezette dieren zijn echt museumwaardig. Geen wonder. Nelissen heeft eerder een Vlag en Wimpel gewonnen van de Penseeljury voor haar illustraties in Beestachtige Buren.

Stegeman heeft voor dit boek veel onderzoek gedaan. Op de pagina met de titel Archief is te lezen hoe zij te werk is gegaan. Op de site van lottestegeman zijn de dieren van de Parterre van Pechvogels te bewonderen. Een instructiefilmpje hoe je een dier met schubben tekent is eveneens leuk om te volgen.

De eenhoorn en andere fantastische dieren die ooit leefden is een mooi vormgegeven boek met een originele invalshoek, interessante informatie. Oh en zelfs de plattegrond ontbreekt niet.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles