De eenvoud van aandacht

Dinsdag, 9 februari, 2021

Geschreven door: Cathelijne Esser
Artikel door: Lalagè

Zeven manieren van luisteren

[Recensie]  Ruim vijf jaar geleden zorgde Cathelijne Esser ervoor dat ik begon met deze blog (Lalage leest), omdat ik mee wilde doen aan haar leesclub Een perfecte dag voor literatuur. Inmiddels houdt ze zich met andere zaken bezig, waaronder het schrijven van een eigen boek. Daar was ik erg nieuwsgierig naar, ook omdat het thema me aanspreekt: aandacht en luisteren.

Het eerste wat opvalt aan De eenvoud van aandacht is de mooie vormgeving, met tekeningetjes op elke bladzijde. Het boek is een kleine hardcover die prettig in de hand ligt. Aan de hand van haar eigen ervaringen vertelt Cathelijne over zeven manieren van luisteren. Het begint met luisteren naar je lichaam, wat al meteen een flinke uitdaging met zich meebrengt. Net als Cathelijne heb ik hier veel over geleerd door middel van lessen yin yoga, waarbij je een aantal minuten in een houding blijft en probeert te voelen wat er allemaal in je lichaam gebeurt. Hoe moeilijk is het om eens niets te doen, terwijl we normaal gesproken juist voortdurend bezig zijn met van alles en nog wat. En zo niet, dan komt het calvinistische stemmetje in mijn hoofd wel vertellen wat ik allemaal wel niet zou moeten.

Dit is dus niet nieuw voor mij, maar wel boeiend om te lezen hoe iemand anders dit ervaart. Verderop word ik geboeid door het principe van ‘geweldloos luisteren’, wat gericht is op het ontdekken van de onderliggende behoeftes van jezelf en degene waarmee je communiceert. Hier zou ik wel meer over willen weten. Cathelijne verwijst naar trainingen en een bijbehorend boek.

Naast mensen hebben we in ons leven ook te maken met de natuur. Daarvoor kan je lekker het bos in gaan, maar ook in de stad valt er genoeg te observeren met al je zintuigen. Het lezen van de roman Happiness zorgde er ook al voor dat ik hier weer meer op let: ik hoor de vogels fluiten en zie de bomen waar ik langs fiets. Daar word je echt blij van! Cathelijne heeft een tijdje zo veel mogelijk gewandeld, om te vertragen en zo meer waar te nemen onderweg. Dat fascineert me, al zie ik het mijzelf niet zo snel doen.

Yoga Magazine

Cathelijne heeft er bewust voor gekozen om geen dik boekwerk te schrijven. Ondertussen heeft ze wel een heleboel levenslessen in dit boekje gestopt. Het leest makkelijk, maar vraagt wel wat verwerkingstijd. Het is ook echt iets om nog eens te lezen. Op een ander moment springen er vast weer andere dingen uit die dan toepasbaar zijn in je eigen leven. Kortom, dit is een heel fijn en inspirerend boek.

Eerder verschenen op Lalagè leest