‘De eerste zin’

Woensdag, 27 april, 2022

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Perfecte Buren

‘Een vrolijk verhaal in Florida’

Astrid Harrewijn is een Nederlandse feelgoodauteur uit Den Haag. Ze studeerde rechten en heeft gewerkt als vertaalster. Na een schrijfwedstrijd debuteerde ze in 2006 met de roman Ja kun je krijgen. Sindsdien zijn haar romans niet meer uit de boekenwinkels weg te denken. Ze heeft een heel eigen en herkenbare stijl en schrijft met veel humor over de valkuilen in ons dagelijks bestaan.

Elkie is de jongste dochter uit een gezin met drie kinderen. Haar oudere broer en zus zijn succesvol en nu Elkie bijna dertig jaar is, moet ze bekennen dat ze van haar leven een puinhoop heeft gemaakt. Ooit had ze een droom: ze wilde bibliothecaris worden en de mooiste bibliotheken in de wereld bezoeken. Ze heeft ook écht haar best gedaan om die droom te verwezenlijken, na de middelbare school is ze Literatuurwetenschappen gaan studeren. Haar eerste baan vond ze inderdaad als bibliothecaris maar helaas werd ze binnen een maand al ontslagen. Elkie kan namelijk geen boek in haar handen nemen zonder de eerste zin te lezen en als die haar dan bevalt, wil ze dóór lezen. En daar werd ze natuurlijk niet voor betaald.

Daarna heeft ze allerlei rotbaantjes gehad en heeft ze met veel pijn en moeite een bedrag bijeen gespaard om het tweede deel van de droom achterna te gaan: wereldberoemde bibliotheken te bezoeken. Verder dan Londen is ze niet gekomen, een malafide firma heeft haar meteen al haar spaargeld afhandig gemaakt. Ze heeft zelfs een aantal nachten onder een brug moeten doorbrengen omdat haar geld op was. Met hangende pootjes neemt ze haar intrek weer in haar ouderlijk huis.

TijdvoorTijdschriften

Haar ouders en broer en zus dringen er bij haar op aan om goed na te denken over de vervolgstappen in haar leven maar Elkie zou niet weten waar ze moet beginnen! Uiteindelijk besluit ze om naar een vriend van haar vader te vertrekken in Florida. Die heeft daar een succesvolle sportschool annex resort opgezet en Elkie is er welkom om over haar leven na te denken. Door een stom toeval wordt ze bij aankomst aangezien voor iemand die op het resort komt werken. Elkie zet het misverstand niet recht en wordt daardoor Ilse, een nieuwe persoonlijkheid die haar de kans geeft om het leven op een andere manier te bekijken. Na het ene misverstand volgt al snel een ander en daarna weer een. Elkie/Ilse raakt al snel verstrikt in een web van leugens waar ze niet bijzonder trots op is. Maar als Ilse durft ze veel meer dingen dan toen ze nog Elkie was. Ze wijdt zich met toenemende energie aan haar opdracht bij de sportschool en weet al snel de harten van de wat oudere clientèle te winnen. Hun ervaringen met het leven en wat nou écht belangrijk is daarin, geven haar het broodnodige inzicht in haar eigen situatie. En nu moet ze dat nog gaan toepassen!

Harrewijn heeft een vlotte pen en weet met weinig woorden de sfeer te schetsen die het leven van Elkie kenmerkt: ze zou saai en voorspelbaar zijn, een totale mislukking als het werk of relaties betreft, kortom ze is het zwarte schaap van de familie. Ze moet op haar bijna dertigste nog steeds terugvallen op haar ouders en dat is de rest van het gezin eigenlijk wel zat. Gaandeweg het verhaal komt Elkie erachter dat ze heel veel aan selffulfilling prophecy heeft gedaan, als ze haar leven wil veranderen dan zal ze kansen moeten herkennen en er voor gáán. Het leven is wat je ervan maakt. En dat lukt haar als Ilse veel beter dan als Elkie…

Een heerlijk verhaal dat naar meer smaakt. Elkie/Ilse laat een frisse wind waaien in het sportresort waar voornamelijk senioren komen. Ze komt onverwacht in een aantal hilarische situaties terecht waar ze zich uit weet te redden. Langzaam neemt haar zelfvertrouwen en daarmee ook haar succes toe. Maar er blijft ook wel een probleempje over: wat gaat ze doen als ze ontmaskerd wordt? Een prima feelgoodverhaal waarin de liefde uiteraard ook niet ontbreekt. Drie-en-een-halve ster voor dit fijne eerste deel, ik kijk uit naar de vervolgdelen.

Jeannie

Eerder verschenen op Perfecte Buren.