De eindejaarsman

Zaterdag, 3 december, 2022

Geschreven door: Hedwig Meesters
Artikel door: Hanneke van de Water

Ontspannende decembernovelle met lekker veel romantiek

[Recensie] In de novelle De eindejaarsman van Hedwig Meesters, is één van de hoofdrollen weggelegd voor Jaap. Het verhaal speelt zich af in een dorp aan de Zeeuwse kust en Jaap is een van de inwoners. Jaap heeft het plan opgevat om, als een soort alternatief voor Sinterklaas en de Kerstman, tussen Kerstmis en de jaarwisseling in, wat geluk te brengen bij hen die dat goed kunnen gebruiken.

“Tien over twee. Jaap knipte het bedlampje aan. Hij ging voor de spiegel staan en hield een rood fluwelen jasje met gouden knopen tegen zijn lichaam. Het maakte deel uit van het kostuum dat zijn vader droeg toen hij lid was van de fanfare.”

Jaap vat het plan op om midden in de nacht een cadeau achter te laten bij enkele dorpsgenoten die wel wat hulp kunnen gebruiken. In navolging van de Kerstman, komt hij echter niet alleen iets brengen, maar neemt hij ook iets terug. Iets dat vroeger van hem was. Het uitvoeren van zijn plannen blijkt echter lastiger dan hij had verwacht. Hij is namelijk niet de enige die zich in het holst van de nacht buiten ophoudt…

Dorpshotel
De verhaallijn van weldoener Jaap is er echter slechts één. Er is namelijk ook het verhaal van Chantal en Remco die het dorpshotel runnen en na een brand in het hotel in zeer zwaar financieel weer verkeren en dat van Lila; weduwe en eigenaresse van de plaatselijke drogisterij. Wanneer politieagent Milan haar zijn hulp aanbiedt wanneer haar winkelruit aan diggelen gaat, vlammen de gevoelens die zij vroeger voor Milan had, weer op. Tenslotte zijn daar de louche Dirk en zijn zoon Mark. Zij zijn, met een tas vol zwart geld onderweg vanuit Antwerpen.

Boekenkrant

“Alsof ze het lef had iets uit te halen. Chantal voelde een galopperende paniek opkomen. Dit soort kerels wilde geen getuigen. Zodra hij de buit terug had, zou hij haar iets aandoen. Iets fataals.”

Voldoende ingrediënten voor een verrukkelijk verhaal om naast de kerstboom en de warme kachel, te lezen. Genieten wordt het zeker voor de liefhebber van het feelgoodgenre met een spannende en bijzondere twist.

Meesters weet de sfeer uitstekend op te roepen en zet bovendien haar personages beeldend neer. Haar schrijfstijl is vlot en toegankelijk en past derhalve prima bij het genre. De dialogen zijn bovendien van een fijne natuurlijkheid.

De Eindejaarsman is een ontspannende decembernovelle met lekker veel romantiek, maar ook met wat spanning en humor.

Eerder verschenen op Hanneke Tinor-Centi