De escaperoom

Zaterdag, 26 oktober, 2019

Geschreven door: Megan Goldin
Artikel door: Denise de Groot

Eén opdracht: kom er levend uit

[Recensie] Het team van de firma Stanhope en Sons wordt opgeroepen voor een teamuitje. Eigenlijk heeft niemand er echt zin in, maar het personeel weet dat de eindejaarsbonussen er aankomen en dat er misschien wel een paar mensen moeten vertrekken. Iedereen zet zijn beste beentje voor. De teamleden komen in een verlaten bankgebouw terecht en willen naar boven gaan. De lift naar de 80e verdieping blijkt echter een escaperoom te zijn. De enige boodschap die ze krijgen “Kom er levend uit” blijkt heel letterlijk te zijn. 

Moordende concurrentie

Hoe meer je over de firma Stanhope en Sons leest hoe meer je het gevoel krijgt dat er iets niet klopt. De concurrentie en de werkdruk zijn moordend. Je leest veel over deze financiële wereld, met de nodige vaktaal, waardoor De escaperoom soms een beetje moeilijk te begrijpen is, als je niet uit die wereld komt. 

Vast in een snikhete lift

De schrijver van dit boek, Megan Goldin, doet echter haar best om je te vermaken en dat gaat haar goed af. Ze vertelt in wisselende hoofdstukken over Sara Hall, die als nieuweling bij Stanhope en Sons werkt, en de over de emoties van de vier teamleden die vastzitten in de snikhete lift. Naarmate de tijd verstrijkt lopen de gevoelens van jaloezie, haat en wantrouwen snel op. Je voelt elke seconde wegtikken en de sfeer is om te snijden. 

Complete verrassing

Je krijgt zowaar zelf claustrofobische gevoelens bij het lezen van De escaperoom. Megan Goldin beschrijft goed wat geld met je kan doen en dat is niet bepaald een rooskleurig plaatje. Door het leven van Sara Hall kom je er achter wie er in de lift te vertrouwen is en wie niet. De teamleden in de lift komen daar bij elke aanwijzing van de escape room ook steeds meer achter. Ook al leer je in het boek wie er niet te vertrouwen is, de ontknoping kwam alsnog als een complete verrassing. 

TijdvoorTijdschriften

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles.