De ex

Zaterdag, 22 mei, 2021

Geschreven door: Nicola Moriarty
Artikel door: Sonja Hubregtse

Spanning zakt weg, maar boeiend blijft het

[Recensie] De 34-jarige Georgia werkt als verpleegkundige. Ze vindt de contacten met haar patiënten fijn, maar mist gezelligheid wanneer ze alleen thuiskomt. Ze besluit daarom op Tinder te gaan. Via Tinder treft ze niet de juiste man, maar loopt onverhoopt wel haar ware tegen het lijf: Luke.

Betreurenswaardig is wel dat Cadence, de ex van Luke, het prille geluk tussen hen niet gunt en er alles aan doet om het stel uit elkaar te krijgen. Toch zegt het onderbuikgevoel van Georgia dat er meer aan de hand is dan onverwerkte gevoelens van liefdesverdriet. Het lijkt wel alsof iemand haar volgt. Haar in de gaten houdt en steeds dichterbij komt.

Deze meeslepende psychologische thriller is goed opgebouwd. Het begint met een prettig leesbaar verhaal, waarbij de karaktereigenschappen én de uiterlijke kenmerken van de personages subtiel verweven zijn. Het is amusant dat je als lezer de telefoonberichten tussen Luke en Georgia mag volgen en ook een kijkje mag nemen in haar gezellige, maar uiterst onhandige familieavonden. Ook de vermakelijke conversaties met haar collega’s zorgen voor een lach.

Gaandeweg gebeuren er steeds vaker ongewone dingen in het leven van Georgia. Haar sleutels raakt ze kwijt en ze ontvangt vreemde briefjes. Vanaf dan word je als lezer constant op het verkeerde been gezet. Of je het nu wil of niet, je gaat verschillende scenario’s langs over wie haar zou kunnen volgen. Je voelt de ogen in háár rug en overziet de onverklaarbare situaties ook niet.

Ons Amsterdam

De gebeurtenissen worden verteld vanuit Georgia en later ook vanuit Cadence. Knap van de auteur dat ze dat duidelijk overbrengt zonder dat het rommelig wordt.

Opvallend is dat er een combinatie is gemaakt van de vertelwijze vanuit de derde persoon (Georgia) en vanuit de eerste persoon (Cadence), terwijl Georgia de hoofdpersoon is.

De auteur houdt de aandacht vast door de gebeurtenissen rondom een obsessieve ex. De angsten en onzekerheden die daarbij komen kijken zijn treffend neergezet. Het heftige onderwerp over zelfbeschadiging en zelfmoordgedachtes, inclusief de manier waarop iemand dat verbloemt, is ronduit hartverscheurend.

Hoewel je vaak op het verkeerde been gebracht wordt, neig je halverwege naar het juiste inzicht. Alles valt beetje bij beetje op z’n plaats. Het spannende in de verhaallijn is dan wel enigszins verdwenen, maar De ex blijft boeiend.

Eerder verschenen op Perfecte Buren