"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De familie Decibel

Zaterdag, 21 december, 2019

Geschreven door: Mischa Wertheim, Cristina Garcia Martin
Artikel door: Rita Pontororing

De kam van de cello als wezen.

[Recensie] Zijn er boeken waarin informatie wordt gegeven over een instrument of waar een verhaal over gaat? Mochten die er zijn, De familie Decibel is het mooiste boek. Informatief, op rijm en ook vlot geschreven door auteur, columnist, cabaretier Mischa Wertheim. Een rijmverhaal voorlezen betekent dat de voorlezer dat met cadans moet doen, passend bij dit boek.

De een woont in een flatje
De ander in een huis
Wij wonen in een cello
De cello is ons thuis

Zo begint Jacqueline Decibel te vertellen, klein detail haar vader noemt haar Flip, is een groen wezentje met een donkerrode stip. Zij vertelt waarom een viool en een contrabas haar voorkeur niet hebben om in te wonen en een cello wel. Al noemt ze slechts één kenmerk van de viool en de contrabas, het is erg leuk gebracht. Zo, even tussen neus en lippen door benoemt ze de instrumenten en geeft ze een karakteristieke simpele beschrijving.

Wel van te voren zelf hardop lezen om het ritme te pakken te krijgen. De zinnen over de uitleg hoe het instrument wordt gebouwd, zijn iets langer. Dus wat moeilijker om in het juiste ritme te blijven.

Boekenkrant

Alhoewel dit boek ook voorgelezen kan worden aan kinderen vanaf 4 jaar zullen kinderen die muzieklessen hebben de grapjes in het boek beter begrijpen. Naast de grapjes ook begrippen als decibel, harmonie, akkoorden zijn waarschijnlijk wat moelijker te begrijpen.

Desondanks wèl voorlezen aan vierjarigen. Dit is juist een boek waarmee kinderen in aanraking komen met niet alledaagse dingen in dit geval de cello. En vooral… naast de onbekende begrippen kent het boek een zekere eenvoud.

Natuurlijk spelen de illustraties van Cristina Garcia Martin een grote rol bij het verhaal over De familie Decibel. Prachtig hoe zij de kam van de cello heeft gebruikt voor de wezentjes. Familiefoto’s aan de muur, de krant die Daily note heet, de snaren die als glijbaan worden gebruikt en nog zo veel andere vindingrijke toepassingen.

En weer geldt dat voor vierjarigen en kinderen die niet bekend zijn met muzieklessen meer uitleg nodig is. Maar is dit niet een fantastische wijze om die onbekende wereld in huis te halen? En dan misschien de volgende stap zetten, een kinderconcert bijwonen waar een cello te zien is? Of een ander instrument. Of  een proefles volgen bij een muziekschool. In de epiloog wordt dat eveneens aangestipt. Liefde en belangstelling opwekken voor muziek kan met dit boek.

Mischa Wertheim, niet alleen cabaretier zijn, in theaters optreden met eigen voorstellingen, maar is ook blijven schrijven! Cristina Garcia Martin is blijven illustreren! En dan een ander instrument? Met ook weer een voorstelling erbij net als bij de familie Decibel.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles