De fantastische familie Zapato

Zaterdag, 20 juni, 2020

Geschreven door: Julie Brouant
Artikel door: Nico Voskamp

Prachtig circusspektakel

[Recensie] Uitgeverij Boycott lijkt het patent te hebben op prentenboeken met zo’n nostalgische uitstraling dat één blik op de voorkant voldoende is om de kijker een tijdreis in te katapulteren. Terug in de tijd waarin kinderboeken het uiterlijk hadden van een beetje onhandig getekende mensen, hoekige vormen in een beperkt kleurenpalet van rood, geel en zwart.

Deze uitstraling heeft De fantastische familie Zapato. De oorspronkelijke versie heeft trouwens de nog welluidender titel: L’incroyable famille Zapato, en komt inderdaad uit Frankrijk, Parijs om precies te zijn. Juie Brouant maakte die beetje onhandige illustraties en zet daarmee een sfeer neer die als een handschoen past rond een circusfamilie.

Circussen zijn tegenwoordig bijna uitgestorven maar hier zijn de circusartiesten nog fris en fruitig. De lezer/ bladeraar in dit pittoreske kleine universum krijgt uitleg van het verder naamloos blijvende meisje in de rode tuinbroek op de voorkant. Zij stelt haar circusfamilie voor: “In de familie Zapato heeft iedereen een heel speciaal talent.”

Niet voor niets begint ze op die manier te vertellen. Ze legt uit dat haar broer kan jongleren, dat haar oom een goochelaar is, dat haar zus de hoelahoep om haar middel kan laten draaien terwijl ze sierlijk met het lint staat te zwaaien… en zij kan dat allemaal niet.

Geschiedenis Magazine

“Mijn opa is dompteur. Hij is voor geen enkel dier bang. Tijgers, olifanten, hondjes – hij houdt ze allemaal in bedwang.”

“Maar zodra ik bij de olifant in de buurt durf, spuit hij me helemaal nat met zijn slurf.”

Een op het oog simpele tekst, onderhuids bijdehand in elkaar gestoken. Het meisje is gefrustreerd dat iedereen alles kan, maar zij niet. Haar tekst is in uitstekend rijm neergezet, wat de tragiek verteerbaar en speelser maakt. En natuurlijk is er gedacht aan de onverhoopt blijvende schade die dit boek consumerende kinderzieltjes kunnen oplopen: er is een happy end. Dat lucht op.

Als bonus wordt er bij dit boek een heel toepasselijke gimmick geleverd. Een magisch folie. Met dat folie kun je van links naar rechts over de pagina’s bewegen, waarmee de circustrucs tot leven komen. Zoals dat hoort bij circussen: je beleeft een spektakel. Komt dat zien!!

Ook verschenen op Nico’s recensies