'De First Lady'

Woensdag, 8 juli, 2020

Geschreven door: James Patterson
Artikel door: Perfecte Buren

Bill Clinton werd uitgezwaaid na het uitstekende President vermist en James Patterson koos voor een hernieuwde samenwerking met Brendan Dubois voor deze opvolger De First Lady. Het boek verscheen al in 2018 en is nu in een Nederlandse vertaling verkrijgbaar in De Lage Landen. Het boek ziet er ogenschijnlijk uit als ‘het kleine zusje’ van President vermist. De First Lady is kleiner, dunner, heeft een matte omslag en wat daarnaast opvalt is dat een groot deel aan de voorkant van het omslag is ingeruimd voor de reclameboodschap ‘voor de lezers van ‘grote broer’ President vermist van Bill Clinton & James Patterson. Al met al ziet het geheel er toch een beetje minder uit. Het uitmelken van een succesvol concept of gewoon een prima opvolger?

James Patterson boeken worden gekenmerkt door veel actie en spanning, verpakt in korte hoofdstukken en aan het eind van ieder hoofdstuk een huizenhoge cliffhanger. En dat is ook nu het geval. Eenennegentig hoofdstukken vliegen voorbij tijdens het lezen. En het leest gemakkelijk. De personages krijgen een korte introductie en daar blijft het bij. Geen persoonlijke eigenschappen of uiterlijke kenmerken komen aan bod. Hiermee blijft het qua personages wel eendimensionaal. Ze maken van alles mee maar ik voel er weinig van.

Terugkeren in de Oval Office voelt een beetje als voyeurisme. Als lezer hoop je meer te weten te komen over hoe het eraan toegaat in het Witte Huis. In President Vermist zaten een aantal nieuwigheidjes die ik niet wist. Deze worden in De First Lady niet verder uitgebreid. Hierdoor is er op dat aspect geen enkele verrassing en blijft het verhaal hangen op het niveau van televisieseries die zich ook op deze locatie afspelen.

De plot is goed bedacht en zou een topthriller kunnen opleveren. De feministische insteek is verrassend en goed gekozen. Vrijwel alle personages op cruciale posities zijn vrouwen. En daarmee had een intelligente thriller in de lijn der verwachting gelegen. Helaas is het toch meer een ‘spierballen-thriller’ geworden en dat vind ik een gemiste kans.

Archeologie Magazine

Er gebeuren te veel ongeloofwaardige zaken. Of zonder goede reden. De vrouwen gedragen zich als mannen, waarmee de waardevolle feministische personagekeuze om zeep wordt geholpen met veel testosteron. En ook dat is niet realistisch.

De gebeurtenissen die geloofwaardigheid en authenticiteit ontberen, volgen elkaar in hoog tempo op. Zonder spoilers te willen geven, leidt dit er bij mij als lezer uiteindelijk toe dat ik de vergelijking met Charlie’s Angels niet meer uit mijn gedachten krijg. Dat dit verre van presidentieel is, hoef ik niet toe te lichten. En is ronduit teleurstellend.

Het boek kent daarentegen een uitstekende Nederlandse vertaling en gaat ongetwijfeld veel gelezen worden. Een prima boek voor in de vakantie omdat het heel gemakkelijk leest. Verwacht geen ingenieuze opsporingstechnieken of verhoortechnieken na intensief profilen. Het is een echte Patterson. Snel en actierijk. Maar wat mij betreft zeker niet behorend tot zijn beste werk. Daarvoor zijn er veel te veel aanmerkingen. En daarmee kom ik tot de conclusie dat het concept van President vermist , toch lijkt te zijn uitgemolken. Ik geef dit boek twee snelle sterren.

Persoonlijke songtekst:
‘Lady, won’t you save me?
My heart belongs to you
Lady, can you forgive me?
For all I’ve done to you
Lady, oh, lady’
(Steelheart – She’s gone)

Peter

Eerder verschenen op Perfecte Buren.

Boeken van deze Auteur: