De gehaakte boerderij

Zaterdag, 22 oktober, 2022

Geschreven door: Christel Krukkert
Artikel door: Steffie Verspeek-Dielis

Haken om boerderijtje te kunnen spelen

[Recensie] Christel Krukkert heeft 12 patronen voor boerderijfiguren gebundeld in 1 boek. De figuren heeft ze zelf ontworpen. Als alle 12 patronen gemaakt worden, ontstaat een verzameling met onder andere diverse boerderijdieren, boer Teun en boerin Sien, een trekker en boerenknecht Koen. Enkel de boerderij zelf ontbreekt dan nog.

Haken om er mee te kunnen spelen
Het doel van dit haakboek is duidelijk om alle figuren te haken, zodat er met de figuren gespeeld kan gaan worden. Dit blijkt al uit het voorwoord. Daarin geeft Christel aan dat alle figuren op schaal gemaakt zijn, zodat ze met elkaar te combineren zijn.

“Maar het is natuurlijk het leukst om de hele boerderij te maken.”

Het blijkt ook uit de materiaallijst. Daarin staat namelijk wat je in totaal aan materiaal nodig hebt als je alle figuren wil gaan haken.

De illustraties geven een goede impressie van hoe de figuren met elkaar te combineren zijn. De afbeeldingen bevatten al veel speel-ideeën. Zo staat bijvoorbeeld bij het patroon van Guus de geit een afbeelding met daarop de konijntjes (Floor en Frutsel) en het wortelveld uit het patroon van Knecht Koen en zijn wortels.

Ambitieus project
Het haken van alle figuren in De gehaakte boerderij is echter een ambitieus project. Het gaat namelijk om 19 afzonderlijke haakwerkjes, van wortelveld tot giertank en van kuikentje tot boer Teun. Sommige hiervan zijn redelijk klein, zoals de konijntjes van ongeveer 6 cm hoog. Maar boer Teun, boerin Sien en de tractor zijn een stuk groter, zo’n 20 cm hoog. Als je de hele boerderij bij elkaar wil haken ben je dus wel even bezig.|

Toch is het raadzaam om wel alle patronen uit het boek te maken. De figuren, met name de kleinere dieren, komen afzonderlijk namelijk minder goed tot hun recht. Het is de combinatie met de andere figuren die zorgt dat bijvoorbeeld de konijntjes, poes en hond tot leven komen. Afzonderlijk zijn het vooral gewoon schattige diertjes, leuk om ergens neer te zetten maar minder om mee te spelen.

Duidelijke instructies, maar af en toe wel gepriegel
De patronen bevatten duidelijke instructies, dus dat is geen belemmering om aan het ambitieuze haakproject van De gehaakte boerderij te beginnen. Daar waar de instructies lastiger zijn, zijn foto’s toegevoegd ter verduidelijking. Toch is het af en toe wat gepriegel, met name bij de kleinere dieren. Een konijnenvoorpootje bevat bijvoorbeeld 4 toeren van 4 vasten. Dit maakt het haakplezier bij die kleinere figuren toch wat minder. En het volledig haken van de boerderij een nog net iets grotere opgave.

Leesfragment

— 

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Ons Amsterdam