De geheime tuin

Zaterdag, 20 augustus, 2022

Geschreven door: Frances Hodgson Burnett, Daphne Louter
Artikel door: Sanne de Jong

De magie van natuur

[Recensie] In deze nieuwe editie van De geheime tuin heeft Margaretha van Andel de 111 jaar oude klassieker van Frances Hodgson Burnett nieuw leven ingeblazen. In combinatie met de illustraties van Daphne Louter zorgt dit ervoor dat De geheime tuin leest als een verhaal van nu.

Naar Engeland
De geheime tuin
vertelt het verhaal van Mary Lennox, Colin Craven, Dickon Sowerby en natuurlijk van het lieve roodborstje. Mary woont met haar ouders in India, maar wanneer haar ouders en bijna al het personeel overlijdt aan cholera, moet Mary naar haar het landgoed van haar oom in de buurt van het Engelse Yorkshire. Archibald Craven woont daar alleen op het grote landgoed Misselthwaite, en is veel weg.

Waar Mary in het begin nog een brutaal kind is, verandert ze langzaamaan naar een lief meisje dat van de natuur gaat houden. Ze vermaakt zich buiten prima, en ontdekt dat er op Misselthwaite een aantal geheimen zijn waar iedereen liever niet over praat. Zo blijkt er een geheime tuin te zijn, en hoort ze nou ’s nachts iemand huilen of is dat toch de wind?

Liefde voor tuinen
De meesten zullen Frances Hodgson Burnett (1849-1924) kennen van haar boek De geheime tuin, maar wist je dat dit maar een van de 53 boeken is die ze heeft geschreven? Haar meeste boeken schreef ze voor volwassenen. Verder heeft ze altijd een grote liefde voor tuinen gehad. De geheime tuin was dan ook een boek wat haar nauw aan het hart lag.

Margaretha van Andel (1959) heeft ook altijd een liefde gehad voor verhalen waar veel avontuur in zit. Deze hervertelling van De geheime tuin is een mooie toevoeging aan haar lijst met publicaties.

Daphne Louter (1975) heeft eerst aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten gestudeerd, daarna heeft ze nog illustratie gestudeerd aan de kunstacademie van Edinburgh. Na 2009 is vanuit Schotland weer naar Nederland verhuisd, waar ze nog steeds schildert en illustreert.

In de natuur
Vanaf het begin van het verhaal zit je er middenin. Ondanks dat De geheime tuin voor mij een verhaal is, werd ik er weer helemaal in meegenomen. Van India naar de Engelse moor, de beschrijvingen zorgen ervoor dat het beeld en het gevoel bij deze plekken goed wordt overgebracht. In het begin komt Mary over als een verwend en asociaal kind, vooral als je hoort hoe ze met haar bedienden omgaat. Tegelijkertijd is ze heel zielig, want zelfs haar eigen moeder had geen oog voor Mary.

De ontwikkeling die de kinderen in dit verhaal doormaken, is werkelijk waar prachtig. En dat is toch met name te danken aan de natuur en de geheime tuin. In het begin van het boek wordt er al snel veel informatie over de geheime tuin verteld. Dit had misschien wat uitgesteld kunnen worden, zodat de geheime tuin nog wat meer een mysterie was gebleven.

De Yorkse streek
Wat in deze hervertelling van Margaretha van Andel ook goed verwerkt is, is het accent van de streek. Het komt naar voren als Mary met bepaalde mensen praat, en als zij en Colin het leuk vinden om ook Yorks te kunnen praten. Sommige woorden zijn onvertaald blijven staan, maar worden in de loop van het verhaal uitgelegd of ze spreken al voor zich. Het komt altijd op de een of andere manier naar voren wat het betekent.

Steeds meer kleur
De illustraties zijn heel gedetailleerd. Er lijkt een verloop in te zitten: in het begin zijn de tekeningen, net als het verhaal, in het zwart-wit gemaakt. Ze komen donker en droevig over. Daarna wordt er in elke illustratie steeds meer kleur toegevoegd, passend bij het verhaal dat ook steeds levendiger wordt. Vooral de prenten op het einde spraken mij aan. Ze zijn dan heel sfeervol en rijk geïllustreerd. Er is van alles op te zien; van het vosje, het roodborstje en de pony, tot alle verschillende soorten bloemen en de grassprieten.

Kinderen kunnen door dit boek ook van alles leren over de natuur. Ondanks dat dit geen non-fictie boek is, speelt de natuur in het verhaal een grote rol. Allerlei soorten planten, hoe je rozen moet verzorgen en hoe je met dieren om gaat, het komt allemaal naar voren als je voor een geheime tuin moet zorgen en deze tot bloei wil laten komen. Dan komt de ware magie van de natuur naar boven.

— 

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Wordt Vervolgd