"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De gekleurde werkelijkheid

Dinsdag, 20 september, 2016

Geschreven door: Corina Duijndam
Artikel door: Leonard van 't Hul

Mensen zichtbaar maken

[Recensie] Vlak voor de zomer werden er twee initiatieven gelanceerd die de toenemende polarisatie in het publieke debat willen doorbreken. In hun oprichtingsmanifest stellen zowel de beweging Samen1 als de campagne Dare to be Grey dat de harde uitersten in het meningenspectrum het genuanceerde “grijze midden met zijn brede diversiteit aan meningen, nuances en identiteiten steeds verder in het nauw” drijven.

Net als het al langer actieve NieuwW!J gebeurt dat door persoonlijke verhalen en de dagelijkse ervaringen van een veelheid aan mensen een centrale rol te laten vervullen. Het door sociologe Corina Duijndam geschreven De Gekleurde Werkelijkheid. Jonge moslims tussen uitersten ademt dezelfde overtuiging en biedt een mooi voorbeeld van wat dat perspectief kan opleveren.

De achtergrond in De Gekleurde Werkelijkheid zijn verschillende onderzoeksprojecten waarvoor Duijndam langere tijd in de Parijse voorstad Cité des Nuages en het Amsterdamse Osdorp heeft gewoond. Het boek wordt gedragen door de levendig uitgeschreven gesprekken en ontmoetingen met een keur aan jongeren en andere buurtbewoners, afgewisseld met achtergrondkaders en beschouwingen op basis van academische literatuur.

Het lijkt erop dat Duijndam de jongeren heeft willen laten spreken over hun dagelijks leven en ervaringen met verschillende culturele groepen. Door die verteltechniek doet het boek precies wat Duijndam als oplossing voor het probleem van (etnische) labels betoogt: de mensen zichtbaar maken die achter etnische labels schuilgaan. Haar kritiek op het dwingende, stigmatiserende karakter van identiteitslabels is opzienbarend noch nieuw, maar hier wel op een mooie manier concreet gemaakt voor een breed publiek.

Boekenkrant

Eerder verschenen in Sociologie Magazine


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.