"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De goddelozen

Zaterdag, 20 maart, 2021

Geschreven door: Margaret Owen
Artikel door: Minca Huiberts

De goddelozen is het spannende vervolg op De genadigen!

[Recensie] Fie is na haar queeste om de kroonprins te beschermen de nieuwe baas van haar Kraaien geworden. Ze hoopt dat prins Jasimir ook zijn deel van de belofte nakomt, maar inmiddels weet ze ook wel dat mensen met koninklijk bloed niet te vertrouwen zijn. Als zwarte rook de dood van koning Surimir aankondigt, bestijgt de meedogenloze koningin Rhusana de troon en is niets meer zeker – helemaal niet voor de laagste kaste van Sabor, de Kraaien.

Het eerste deel De Genadigen was een boek waar je weg van was, of juist niet. dat wordt in het voorwoord door Myrthe Spiteri ook benoemd. Na het lezen van het eerste deel bleek dat voor de veel lezers ook wel te kloppen. In mijn geval was het zo dat ik heel erg van het eerste deel had genoten en razend benieuwd was naar het vervolg. Het openeinde was namelijk reuze interessant en spannend. Met een eigenaardig maar interessant kasten systeem, onderdrukking en intriges was dit verhaal zeker nog niet afgelopen.

In De Goddelozen staat Fie namelijk nog een grote opdracht te wachten. Ze heeft de rol van haar vader als baas over een groep kraaien over genomen en terwijl ze op pad zijn komen ze vaker dan ooit te voren in de problemen. De groep kraaien heeft een eigen manier van gezegdes, uitspraken en woordgebruik. Dit is zeer bepalend voor de sfeer in het verhaal, maar is er goed uitgewerkt. Sommige woordkeuzes zijn wel excentriek te noemen, maar juist door deze specifieke uitspraken van de kraaien wordt het een heel eigen en uniek verhaal. Wanneer je je hier goed in kunt verliezen, komt deze wereld echt tot leven en speelt het zich bijna af als een film of serie. De wereld zit niet heel ingewikkeld in elkaar, met kasten die op verschillende vogelsoorten is gebaseerd, maar de verschillende magievormen die erin verwerkt zijn, zorgen wel voor wat extra diepgang. De manier waarop de magie wordt beoefend is ook uniek. Telkens als Fie magische handelingen verricht worden ze dusdanig goed beschreven, dat het natuurlijk overkomt en precies binnen de lijnen van het verhaal past. Het maakt gewoon onderdeel uit van alles en dat vormt dan een mooi geheel.

De personages die in het tweede deel voorkomen, waren voor een groot deel al bekend door het eerste boek. Dat is op zich wel fijn, want hierdoor wordt de wereld niet gelijk nog groter dan hij al is. Fie trekt namelijk veel rond met haar kraaien, waardoor ze langs verschillende plekken komen en daar in contact komen met nieuwe mensen. Meestal zijn deze ontmoetingen kort van duur, waardoor de focus in het verhaal vooral op Fie haar groep blijft. Als duidelijk wordt wat Fie’s nieuwe missie wordt, neemt het verhaal een verrassende wending. Langzamerhand komen er korte droomfragmenten in het verhaal naar voren die een andere verhaallijn in beeld brengen. Eerst is nog onduidelijk wat dit precies te betekenen heeft, maar de auteur heeft dit op zo een manier opgebouwd dat de benodigde informatie langzaamaan in beeld komt en zo ook alles een voor een op zijn plek valt. Het verhaal is in drie ‘delen’ opgedeeld en vooral in het derde deel loopt de spanning steeds hoger op. Fie komt steeds dichter bij de waarheid en terwijl ze probeert om het gemeenschappelijke doel te bereiken, wordt ze van verschillende kanten tegengewerkt, of denkt ze dat ze wordt tegen gewerkt. In haar gedachten verandert de uiteindelijke toekomst regelmatig, tot ze erachter komt dat er maar één begaanbare weg overblijft. Ze is vastbesloten om alles te doen wat nodig is om haar kraaien en de rest van de wereld te redden.

Dans Magazine

De Goddelozen bevat een krachtige en eigenaardige worldbuilding. Sterke personages en een nieuwe vorm van magie. Dit alles vormt samen een uniek en fantasievol tweeluik.

Eerder verschenen op My Winged Books

Boeken van deze Auteur:

De genadigen