De gouden baard

Zaterdag, 4 juni, 2022

Geschreven door: Klaas Verplancke
Artikel door: Rita Pontororing

En dat met een nagelschaartje

[Recensie] Over een koning met een hele lange baard die niet wil dat er anderen een baard dragen. Niet alleen een baard is verboden maar ook een snor. Niet zo maar verboden maar bij WET. Er is nóg een wet, de baard mag nooit geknipt worden. De koning is natuurlijk heel trots op zijn baard. Zo trots dat hij elke vijf minuten voor de spiegel staat en zijn baard kamt.

En dan komt er een alarmerend bericht binnen. Er is een baard gespot. Een wachter: “Een vreemde baard aan de achterdeur sire.” Dat is tegen de wet dus daar moet wat aan gedaan worden. “Knip hem in stukjes,” bulderde de koning.

Wat er dan gebeurt… Hoe dit verhaal eindigt? Echt een aanrader om daar zelf achter te komen.

In dit prentenboek kunnen kinderen zelf dingen invullen zoals op de twee pagina’s met de tekst “En dus…” Laat kinderen de pagina’s bekijken en zelf ontdekken wat er bedoeld wordt. De rest van de zin gaat namelijk op de volgende bladzijde verder. Prachtig om de pagina’s te vergelijken.

C2W

Heel verrassend is hoe uitgelegd wordt dat de aarde niet plat is maar rond. Niet als feitenkennis maar het verhaal van de baard toont dit aan. Ook toegevoegd dat kinderen dat natuurlijk al weten. En dat geeft weer de reactie: “Tuuurlijk, weten we dat.” Een kleine prikkel maar oh zo leuk, om een reactie op te roepen en het kind bij het verhaal te betrekken.

De vormgeving van dit prentenboek is heel bijzonder uitgevoerd. De illustraties zijn kleine kunstwerkjes en zijn suggestief. Bijvoorbeeld, op de bladzijde waarop verteld wordt dat in elk dorp een ‘Goudse Baardstraat’ te vinden is, zijn dorpjes te zien als je goed kijkt.

Op de papieren flap van het boek staat in het kort informatie over Klaas Verplancke, auteur, illustrator animator en docent. Verplancke heeft een eigen website klaas.be.

Dit sprookjesprentenboek met een boosaardige koning en een toch wel wreed einde, de illustraties, de wijze waarop de illustraties aansluiten op de tekst is heel origineel. Mooie eigen stijl.

Een prachtig boek. Vooral veel voorlezen!Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow.com