"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De grond onder je voeten

Zaterdag, 5 januari, 2019

Geschreven door: Charlotte Guillain
Artikel door: Marlies ter Voorde

Naar het midden van de aarde

Wat kom je tegen als je vanaf een straat in de stad afdaalt naar het midden van de aarde, en dan door reist tot je uitkomt in een bos? Dat kom je te weten in dit zeer informatieve kinderboek met prachtige platen.

Wat gebeurt er onder je voeten, diep onder de grond? Dat is de vraag waar dit harmonicaboek De Grond onder je voeten antwoord op geeft. Als je het uitvouwt, heb je een ruim twee meter lange strook karton met fraaie tekeningen van de op elkaar gestapelde aardlagen. Een jochie op rode gympen neemt je mee van het aardoppervlak tot aan de aardkern, en aan de achterkant van de kartonnen strook weer terug.

Het boek zit ingenieus in elkaar: Je kan het uitvouwen, maar ook makkelijk doorbladeren op de bank. En omdat de reis zowel heen als terug gaat, wordt er veel informatie aangeboden. De tocht begint in de stad en gaat langs waterleidingen, rioolbuizen, de metro en archeologische resten. Het eindigt in het bos met boomwortels, dassenburchten en konijnenholen. Onderweg komen onder meer fossielen, mineralen en delfstoffen langs, voor je in de hete aardmantel en nog hetere kern terechtkomt.

Bijzondere avonturen beleeft het jongetje niet, de lezer krijgt informatie aangeboden zoals een gids die zou geven. Maar de teksten zijn toegankelijk, en het boek spreekt je rechtstreeks aan (‘Heb je al een rat ontdekt?’ ‘Wie zou zo’n helm gedragen hebben, denk je?’ ‘Hou je vast, hier beweegt iets!’)

Boekenkrant

Veel informatie

Voor een kinderboek gaat de uitleg behoorlijk ver. Zo bespreekt de schrijver het verschil tussen stalagmieten en stalactieten, maar bijvoorbeeld ook de ontstaansgeschiedenis van afzettingsgesteente, stollinggesteente, en metamorf gesteente.

Als je het echt wil, kan je wel kleine verbeterpunten ontdekken – maar dan moet je er wel actief naar op zoek, en eerst elk restje goodwill van je afschudden. “Als een seismograaf slechts een kleine schommeling detecteert, kan dit een teken zijn dat de aarde gaat beven”, staat er bijvoorbeeld. In werkelijkheid ís de aarde dan al aan het beven, en worden seismografen niet gebruikt om aardbevingen te voorspellen (omdat dat simpelweg niet kan). Over het algemeen is de informatie echter deugdelijk en accuraat.

Dat de schaal in het uitvouwboek niet klopt (het riool is ongeveer even dik als de aardmantel), is handig opgevangen door bij het keerpunt in de kern een aardbol op schaal te tekenen. Hieraan je kan zien hoe dun het laagje waar we in rond wroeten is, vergeleken met de rest van de aarde.

Door de lol van het uitvouwen van het boek en de kijkplaten waarop veel te ontdekken valt, is het boek geschikt voor tamelijk jonge kinderen (vanaf een jaar of 5), door de informatieve teksten blijft het interessant tot het einde van de basisschool. Mijn eigen kinderen zijn die fase al lang voorbij, maar anders zou ik de Sint zeker een aanbevelingsbriefje sturen!

Eerder verschenen op Kennislink